Kesäaika vai talviaika – suomalaiset voivat kohta ilmaista mielipiteensä kyselyssä

Kellon viisareiden siirtely päättynee ensi vuonna maaliskuussa tai lokakuussa.

Haluaisitko tulevaisuudessa elää aina kesäajassa vai talviajassa? Tähän kysymykseen suomalaiset voivat kohta vastata, kun hallitus avaa tätä koskevan kyselyn otakantaa.fi-palvelussa. Hallitus myös kertoo kansalaisille eri aikaratkaisujen vaikutuksista.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) mukaan kansalaiskyselyn tulos on mukana vaikuttamassa, kun Suomi muodostaa kantansa EU:n kellojen siirtelykeskustelussa.

EU-komissio pyysi keskiviikkona jäsenmaita kertomaan viimeistään huhtikuussa, haluavatko ne jättää kellot kesä- vai talviaikaan.

– Kun tämä kansalaiskysely on valmistunut, me punnitsemme sen tuloksia ja asiantuntijanäkemyksiä. Niistä syntyy valtioneuvoston kanta. Sen jälkeen tarvitaan vielä eduskunnan kanta, jonka jälkeen Suomi pystyy ottamaan EU-pöydissä kantaa tähän kysymykseen, Berner kertoi STT:lle eduskunnassa.

Berner uskoo, että Suomen kanta on selvillä määräaikaan eli huhtikuuhun mennessä.

Komission verkkokysely antoi osviittaa

EU-komissio ehdottaa, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran joko ensi vuoden maaliskuussa tai lokakuussa. Ajankohta riippuu siitä, kumpaan aikaan maa haluaa jäädä.

Kesällä komission verkkokyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa eurooppalaista, joista yli 80 prosenttia kannatti kellojen siirtämisestä luopumista. Kyselyyn vastasi noin 50 000 suomalaista, joista 95 prosenttia ei enää haluaisi siirrellä kellojen viisareita.

Komission ehdotus ei koske aikavyöhykkeitä, vaan jäsenmaat voivat vastedeskin valita vyöhykkeensä.

Viimeinen pakollinen siirto kesäaikaan olisi sunnuntaina 31. maaliskuuta 2019. Talviaikaan haluavat maat siirtäisivät kelloja vielä kerran sunnuntaina 27. lokakuuta 2019.

Kansalaisaloite keräsi yli 70 000 allekirjoitusta

Berner ei keskiviikkona halunnut paljastaa omaa näkemystään aikakysymykseen.

– En halua nyt vaikuttaa mitenkään kansalaismielipiteeseen, vaan huolehtia siitä, että meillä olisi mahdollisimman hyvin tietoa käytettävissä ja että jokainen muodostaisi siltä pohjalta oman näkemyksensä.

Suomi on Bernerin mukaan aikakysymyksen käsittelyssä monien EU-maiden edellä, koska Suomessa asiaa on jo kertaalleen käsitelty eduskunnassa asiaa koskeneen kansalaisaloitteen myötä.

– Meillä on jo asiantuntijaselvityksiä ja eduskunnan tekemä mietintö, joten me olemme siinä mielessä vähän etuoikeutettuja tämän aikataulun suhteen.

Kesäkuussa 2017 luovutettiin eduskunnalle kesäaikaan siirtymistä vastustava kansalaisaloite, jonka oli allekirjoittanut yli 70 000 ihmistä. Aloite kaatui kuitenkin eduskunnassa, koska Suomella ei ole asiassa toimivaltaa. Sen sijaan liikenne- ja viestintävaliokunta kehotti hallitusta ajamaan asiaa.