Kesäkelit jäämässä vielä haaveeksi – pohjoisesta purkautumassa kylmää ilmaa viikonloppuna

Dramaattista lämpenemistä ei näytä olevan tiedossa kovin nopeasti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Keväinen auringonpaiste ja poutasää hellivät lähipäivinä erityisesti maan etelä- ja keskiosissa, mutta viikonloppuna sää näyttää jälleen viilenevän.

Lämpötilojen ennustetaan nousevan tulevina päivinä maan eteläosissa 10–15 asteeseen, ja keskiosissakin kenties yli 10 asteen.

Loppuviikosta kylmää ilmaa on kuitenkin purkautumassa pohjoisesta Suomen suuntaan. Vielä on epävarmuutta sen suhteen, valuuko kylmin ilma juuri Suomen päälle.

Ennusteen mukaan lauantaina etelässä näytetään pääsevän enää 5–10 asteeseen. Keski- ja pohjoisosissa lienee tätäkin viileämpää.

– Vuorokauden korkeimmat lämpötilat jäisivät selvästi alemmaksi pitkän ajan tilastoihin verrattuna, kuvailee päivystävä meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Ennustekartat eivät tässä vaiheessa lupaa kesäkelejä Suomeen ainakaan aivan lähiajalle.

– Yleiskuvallisesti näyttäisi siltä, että dramaattista lämpenemistä ei kovin nopeasti olisi tiedossa, kertoo Siiskonen.

"Huhtikuut yleisesti lämmenneet"

Jo päättynyt kuu oli suuressa osassa maata tavanomaista kylmempi ja sateisempi, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Edellisen kerran huhtikuu on ollut yhtä kolea maan eteläosassa vuonna 2013, maan keskiosassa 2003 ja pohjoisessa vuonna 2013.

Pidemmän aikavälin kehityssuunta on ollut kuitenkin se, että huhtikuut ovat lämmenneet selvästi.

– 2000-luvulla suurin osa huhtikuista on ollut tavanomaista lämpimämpiä. Tavallista kylmemmät huhtikuut ovat selvästi harvinaisempia, kertoo meteorologi Hannu Valta.

Päättyneen huhtikuun alkupuolella mitattiin varsin keväisiä lämpötiloja, mutta kuun loppupuoli oli selvästi tavanomaista koleampi.

Erityisen sateista oli maan keskivaiheilla. Kainuussa sademäärät olivat yli kaksinkertaisia pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Viime sunnuntaina eli huhtikuun viimeisenä päivänä lunta oli lähes koko maassa, mikä sekin oli tavanomaisesta poikkeavaa.

arvioilla huhtikuiden lämpenemistä ja päättyneen kuun säistä