Kesäkuu oli harvinaisen kolea – yöpakkasia jopa maan eteläosissa

Edellisen kerran tätä koleampi kesäkuu on ollut maan itäosassa ja Koillismaalla vuonna 2003.

Kesäkuu oli koko maassa keskimääräistä viileämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin kahdeksasta asteesta maan etelä- ja lounaisosan noin kolmeentoista asteeseen.

Myös yöt olivat kuun ensimmäisellä viikolla paikoin harvinaisen kylmiä. Yöpakkasia havaittiin muutamina öinä maan eteläosassa saakka.

Helleraja ylitettiin jossain päin Suomea yhteensä vain kuutena päivänä. Kuun ylin lämpötila, 26,2 astetta, mitattiin Mikkelissä 16. päivä. Kylmintä oli puolestaan 1. päivä Kilpisjärven Saana-tunturilla, jossa mittarin lukemat painuivat -6,1 asteeseen.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin kolea sää toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Edellisen kerran tätä koleampi kesäkuu oli maan itäosassa ja Koillismaalla vuonna 2003.

Myös salamoita paikannettiin ennätyksellisen vähän

Maasalamoita paikannettiin viime kuussa harvinaisen vähän, noin 2500. Tätä vähemmän on kesäkuussa salamoinut vain vuonna 2007. Esimerkiksi viime kesäkuussa salamoita paikannettiin noin 14 000, mikä sekin oli alle puolet pitkän ajan keskiarvosta.

Touko-kesäkuun yhteenlaskettu salamamäärä oli 3 000. Määrä on ennätyksellisen pieni vuonna 1960 alkaneen tilastoinnin aikana.

Sateet jakautuivat epätasaisesti. Maan etelä- ja keskiosan sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli melkein kaksi kertaa keskimääräistä suurempi, kuivimmilla alueilla taas jäätiin alle puoleen tavanomaisesta.

Koleasta säästä huolimatta auringonpaisteesta päästiin nauttimaan suurimmassa osassa maata 250–300 tuntia, mikä on lähellä pitkän ajan keskiarvoja.