Kesämyrsky nostatti rajut tuulet ja katkoi tuhansien sähköt

Tuulet tyyntyvät lauantaiksi. Keski-Suomessa on aurinkoista ja lämpötila voi kohota 22–25 asteeseen.

Voimakas kesämyrsky riuhtoi puita teiden ja kattojen päälle Etelä-Suomessa ja katkaisi sähköt tuhansilta perjantaina. Hangossa tuulennopeus nousi merellä liki 28 metriin sekunnissa, mutta iltaa kohden tuulet heikkenivät.

Keski-Suomessa kello 17.30 aikaan sähköttömiä talouksia oli joitakin kymmeniä Jyväskylässä, Kuhmoisissa ja Petäjävedellä sekä ympäristökunnissa Perhossa ja Mänttä-Vilppulassa. Keski-Suomen pelastuslaitokselta kerrottiin kaatuneisiin puihin liittyviä vahingontorjuntatehtäviä tulleen iltapäivän aikana muutamia.

Pahimmillaan ilman sähköä oli iltapäivällä yhtäaikaisesti yli 14 000 asiakasta. Iltayhdeksään mennessä määrä oli vähentynyt noin 4 000:een, joista noin kolme neljäsosaa sähkönsiirtoyhtiö Carunalla. Yhtiön käyttötoimintojen johtaja Jörgen Dahlqvist arvioi, että suurin osa saadaan korjattua jo perjantain aikana ja osa yöllä.

Etelä-Suomen pelastuslaitokset saivat lukuisia tehtäviä teille ja katoille kaatuneista puista. Pelkästään Länsi-Uudenmaan alueella tehtäviä oli yli sata.

 

Puut tottuneet muuhun

 

Ilmatieteen laitos luonnehti kesämyrskyä harvinaiseksi. Yleensä Suomessa myrskyää kesällä ja talvella – ja jos kesäisin, mukana tulevat ukkoset. Tuulet tulivat myös poikkeuksellisesti idästä eikä lounaasta, mikä lisäsi tuhoja.

– Puut ovat täydessä lehdessä, joten ei vaadi niin kovaa puuskaa, että tuulet kaatavat ne ja oksat irtoavat, kertoi päivystävä meteorologi Hannu Valta.

Vallan mukaan puut ovat myös sopeutuneet lounaasta tuleviin tuuliin, joten ne katkeavat helpommin uudesta suunnasta puhaltavan puhurin voimasta.

Tuulenpuuskat nousivat maalla enimmillään 21 metriin sekunnissa Espoon Tapiolassa.

 

"Kannattaa olla varuillaan"

Lauantaina tuulet ovat perjantaita heikompia, mutta voivat nousta Etelä-Suomessa ylimmillään 15 metriin sekunnissa päivällä. Tuulivaroitus on voimassa Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa sekä eteläisillä merialueilla.

Pienet vahingot ovat edelleen mahdollisia.

– Jos kulkee puistossa, kannattaa olla ison puun alla varuillaan. Jos sopiva puuska tulee, niin oksia voi irtoilla.

Etelässä on pilvistä ja lämpötilat liikkuvat 18–22 asteessa, mutta Keski- ja Pohjois-Suomessa on aurinkoista ja lämpötila voi kohota 22–25 asteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tuuli yltyy puuskittaiseksi maan eteläosassa – merialueille myrskyvaroituksia