Kesän hirmuhelteet koettelivat potilaita ja vanhuksia – Kuntaliitto kannustaa hankkimaan viilentimiä

Yksityisille sote-palveluntuottajille tulee velvoite varautua ongelmiin, joita pitkät helteet voivat aiheuttaa esimerkiksi vanhusten hoidossa ja palveluasumisessa. Velvoite kirjataan uuteen sote-järjestelmälakiin, joka koskee aikaisintaan vuonna 2021 aloittavia maakuntia.

– Kun maakunnat jatkossa ulkoistavat sote-palveluitaan, tulee niille lakisääteinen velvoite sisällyttää ulkoistussopimuksiin merkintä siitä, että yksityinen palveluntuottaja laatii varautumissuunnitelman esimerkiksi pitkittyneen helteen aiheuttamien poikkeustoimien varalle, neuvotteleva virkamies Merja Rapeli sosiaali- ja terveysministeriöstä toteaa.

Hellevarautumiseen kiinnitti huomiota viime heinäkuussa – joka oli Ilmatieteen laitoksen mittaushistorian lämpimin – perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.). Hän ehdotti harkittavaksi, pitäisikö varautuminen poikkeuksellisen pitkäaikaiseen helteeseen lisätä osaksi maakuntien valmiussuunnitelmia.

– Ministerin pohdiskelu konkretisoituu sote-järjestämislaissa, Rapeli toteaa.

Rapeli huomauttaa, että julkisilla sote-palvelujen järjestäjillä on jo nyt valmiuslakiin perustuva varautumisvelvoite muun muassa helteiden varalta. Rapelin mukaan on hyvä, että varautumisvelvoite laajenee yksityisiin palveluntuottajiin, koska sote-palveluja on ulkoistettu paljon ja ulkoistetaan edelleen.

– Vanhusten asumispalveluista on ulkoistettu jo yli puolet ja mielenterveyskuntoutujien osalta ulkoistamisprosentti on yli 90.

Kuntaliitto kannustaa kuntia hankkimaan hirmuhelteiden varalle lisää viilentäviä laitteita erityisesti vanhusten- ja lastenhoidon yksiköihin. Kuntaliiton varatoimitusjohtajan Hanna Tainion mukaan kestävämmät ratkaisut, kuten suuremmat ilmastointijärjestelmien uusinnat, odottavat sote-uudistusta.

– Sote-uudistusta ei kuitenkaan voi käyttää verukkeena sille, ettei huolehdittaisi kuntapalvelujen piirissä olevien vanhusten ja lasten hyvinvoinnista pitkien helteiden aikana, Tainio painottaa.

Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluissa viime kesästä on jo opittu.

– Tehostetun palveluasumisen yksiköihin ja pitkäaikaishoidon osastoille on tarkoitus ostaa siirrettäviä ilmastointilaitteita, jotka jäähdyttävät ilmaa. Tilanne on haastavampi kotihoidossa, koska viilentävien laitteiden hankinta on omaisten vastuulla, kertoo ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala Jyväskylän kaupungilta.

Tavoitteena on parinkymmenen laitteen hankinta. Ne sijoitettaisiin kerroksittain yleisiin tiloihin, jonne voi kokoontua viilentymään.

Keski-Suomen keskussairaalaan ei näillä näkymin osteta lisää viilentäviä ilmastointilaitteita – ainakaan kiinteitä järjestelmiä – , koska uusi sairaala valmistuu jo kahden vuoden kuluttua.

Vaikka heinäkuu oli kuuma, ei heinäkuussa kuoltu aiempaa useammin. Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan heinäkuussa kuoli yhteensä 4 310 henkilöä. Se on parisataa toissa kesää enemmän mutta 65–80 henkeä vähemmän kuin heinäkuussa 2010 ja 2014.

– Kun väestö ikääntyy, kuolleiden määrän odotetaan nousevan. Tässä mielessä heinäkuun kuolleiden määrässä ei ole havaittavissa mitään piikkiä, yliaktuaari Markus Rapo Tilastokeskuksesta kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .