Kesän kovimpiin kuulunut ukkoskuuro liikkui Keski-Suomen halki – päivän aikana yli 16 000 salamaniskua

Kesän kovimpiin lukeutunut ukkoskuuro liikkui torstaina Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla ja muualla maan keskivaiheilla, kertoi Ilmatieteen laitos illalla. Vettä tuli paikoin rankasti, ja paikoin satoi myös rakeita.

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkaita raesoluja liikkui Alavetelin ja Kuortaneen sekä Seinäjoen ja Kuortaneen välillä.

Lämpötila kohosi päivän kuumimpina hetkinä Lappeenrannan ja Jyväskylän lentoasemien mittauspisteissä 32,3 asteeseen. Maasalamoita laskettiin alkuiltaan mennessä noin 16 000 kappaletta.

Alkuiltaan mennessä voimakkaat ukkosrintamat ulottuivat Pirkanmaan pohjoisosista Keski-Suomen halki Savoon.

Keski-Suomessa useita palohälytyksiä

Ukkonen piti pelastuslaitoksen torstaina kiireisenä. Maasto- ja rakennuspaloista oli iltaan mennessä tullut kolmattakymmentä hälytystä eri puolilta maakuntaa ja sen laitamilta. Tulipalojen aiheuttaja oli lähes kautta linjan sama: salama.

Keuruulla paloi neljän aikaan iltapäivällä noin hehtaarin kokoinen alue sekametsän maapohjaa, kertoi Suur-Keuruu-lehti. Palo saatiin pysäytettyä harvennushakkuualueen reunaan. Päivystävä palomestari kertoi Keskisuomalaiselle, että salamat sytyttelivät torstaina Keuruun alueella pieniä maastopaloja "vähän siellä sun täällä".

Jämsän Seutu puolestaan raportoi, että Länkipohjassa Simolantien läheisyydessä paloi niin ikään neljältä iltapäivällä muutaman kymmenen neliömetrin kokoinen alue maastoa.

Ähtärissä salamat sytyttivät peräjälkeen kolme maastopaloa Alastaipaleen alueella, Hannu Järvenpää Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta kertoi Keskisuomalaiselle.

– Ensimmäiselle paikalle kun saavuttiin, tuli joku ilmoittamaan, että tuolla kauempana varmaan palaa. Savu nousi sielläkin metsästä, Järvenpää kuvaili.

Ensimmäisessä paikassa paloi maastoa noin 25 aarin kokoiselta alueelta. Toisessa kohteessa maastoa paloi jo 75 aarin alalta, ja kolmannessa paikassa paloi suoperäistä maastoa jo noin hehtaarin verran. Palomies Järvenpään mukaan sen suurempia vahinkoja ei tapahtunut.

– Puustolle ei oikeastaan käynyt kuinkaan. Lähinnä sammalmaastoa ja kanervaa paloi, Järvenpää totesi.

Metsäpalo- ja rankkasadevaroitukset ovat vielä perjantaina voimassa monissa osin maata. Myös hellevaroitukset ovat voimassa maan eteläosissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .