Kesän sääennusteet osuivat hyvin kohdalleen

Tämän kesän sääennusteissa on onnistuttu hyvin, arvioidaan sekä Ilmatieteen laitokselta että Forecasta.

– Esimerkiksi lämpötilojen ennustamisessa on ollut sellaista 85 prosentin osuvuutta, kertoo meteorologi Juhana Hyrkkänen Ilmatieteen laitokselta.

Osuvuus määritellään siten, että ennustettu lämpötila on korkeintaan kahden asteen päässä toteutuneesta lämpötilasta.

Forecan meteorologin Kristian Roineen mukaan tämän kesän ennusteet ovat osuneet joiltakin osin jopa paremmin kohdalleen kuin viime kesänä. Hän kuitenkin huomauttaa, että pitkissä korkeapaineen jaksoissa tulee yleensä hieman parempia ennusteita kuin hyvin nopeasti vaihtuvassa säätyypissä.

Hyrkkänen luonnehtii Ilmatieteen laitoksen onnistumista myrskyjen ennustamisessa "erikoisen" hyväksi: Varoituksia myrskyistä kyettiin antamaan vuorokausi tai viimeistään puoli vuorokautta etukäteen.

Hyrkkänen pitää kuluvaa kesää myrskyjen osalta hyvin poikkeuksellisena.

– En ole kymmenen vuoden urani aikana nähnyt toista tällaista kesää, jona näin voimakkaita myrskyjä esiintyy jopa niinkin lyhyen ajan kuin puolentoista viikon sisällä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän Vesankajärven Kuoliosaaressa syttyi pieni turpeikon palo

Saarikon mukaan Kulmunin ministeriero herätti kentällä pohdintaa puoluejohtajan asemasta – "Olen aivan varma, että tämä kisa tarvittiin"

Presidentti Niinistö kannusti suomalaisia koronataisteluun Facebookissa

Keskusta haluaisi eläkerahastot tukemaan suomalaista omistajuutta, mutta yhtiöistä muistutetaan painoarvon olevan jo nyt korkea

Matot ehtii vielä pestä, vaikka kuivuminen kestää nyt pidempään kuin alkukesällä – lue tästä marttojen ohjeet

United Brotherhoodin johtajaksi epäillyn miehen mukaan jäsenten huumeidenkäytön valvominen virtsatesteillä oli veljeyttä: "Pidetään toisista huolta, kun joillain lähtee vähän laukalle"

Avohakkuista ei kannata luopua kokonaan – Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta selviää, ettei ainoastaan jatkuvaan kasvatukseen siirtyminen ole järkevä vaihtoehto

OAJ listasi 18 "törkykuntaa", jotka lomauttavat opettajia heti lukuvuoden alussa – joukossa Karstula ja Ähtäri, katso koko lista

Ähtärin metsäpalo lähti hakkuujätteen poltosta – levisi kahdelle hakkuuaukealle ja metsään

Liikenneministeriö neuvottelee terveysturvallisuuden ohjeista joukkoliikenteeseen – Finnair edellyttää jo maskipakkoa, HSL suunnittelee asiaa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.