Kesätyöntekijöiden määrään ei odoteta suuria muutoksia

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n alueasiantuntija Jenni Ruokonen kertoo, ettei EK:n jäsenyrityksissä kesätyöntekijöiden määrässä ole tapahtunut suuria muutoksia viimeksi kuluneiden viiden vuoden aikana.

- Se on EK:n jäsenyrityksissä 100 000:n pinnassa, Ruokonen sanoo.

Ruokonen pitää mahdollisena, että kesätyöpaikkojen määrä voi olla ensi kesänä vähän enemmän kuin viime kesänä. Hän huomauttaa, ettei kesätyöntekijöiden määrä myöskään laskenut pahasti viime vuosien talousahdingosta huolimatta.

EK:n tarkat luvut tämän vuoden kesätyöntekijöistä valmistuvat vasta parin viikon kuluttua, joten tässä vaiheessa tiedot perustuvat näppituntumaan.

Ruokonen kertoo, että kesätyöntekijöiden jakauma eri aloille noudattaa yleistä työpaikkojen jakaumaa. Kaupan ala on yksittäisistä toimialoista Suomen suurin yksityinen työllistäjä. Myös teollisuus työllistää paljon, ja nousevia aloja on.

- Kiinteistöpalveluiden puolella avointen kesätyöpaikkojen määrä on kasvanut joka vuosi, Ruokonen kertoo.

Kaupan liiton tiedottaja Meri Karppanen kertoo, että kaupat työllistävät ensi kesänä arviolta 25 000 työntekijää. Osa heistä on koululaisharjoittelijoita.

- Tätä lukua on käytetty yleisesti viime vuosina, kun ei ole olemassa tilastotietoa asiasta, Karppanen sanoo.

Kaupan alan yrityksistä S-ryhmä kertoi kuitenkin perjantaina tarjoavansa ensi kesänä töitä yli 10 000 nuorelle. K-kauppiaat ja Kesko palkkaavat puolestaan noin 5 000 kesätyöntekijää.

Kunnat ovat luopuneet kesätyöntekijöiden tilastoinnista. KT Kuntatyöntekijöiden tutkimuspäällikkö Mika Juutisen mukaan syynä on se, että aiempina vuosina kesätyöntekijöiden määrä kunnissa oli pysynyt vakiona.

- Taso on pysynyt 40 000 ja 45 000 kesätyöntekijän välillä, Juutinen kertoo.

Viimeinen tutkimus tehtiin vuonna 2013. Juutinen sanoo, että lukujen suhteen pitää kuitenkin olla varovainen, koska edellisestä tutkimuksesta on niin pitkä aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.