Keski-Suomen eduskuntavaaliehdokkaiden nimiä alkaa tippua lähiviikkoina

Pian alkaa selvitä, keitä Keski-Suomessa asettuu ehdolle eduskuntavaaleissa. Useissa puolueissa ehdokkuuksia käsitellään syyskuun aikana. Vaalit järjestetään ensi vuoden huhtikuussa.

Pisimmällä ehdokasasettelussa ollaan perussuomalaisissa, jossa 14 ehdokkaasta on nimetty jo viisi. Ehdolle asettuvat Teuvo Hakkarainen, Kauko Isomäki, Jouni Kotiaho, Tapani Mäki ja Harri Oksanen. Jatkossakin edetään rivakasti.

– Piirihallitus kokoontuu syyskuun alkupuolella ja nimeää lisää ehdokkaita. Todennäköisesti vain pari paikkaa jätetään auki, perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Kataja arvioi.

Myös keskustassa ollaan hyvässä vauhdissa. Puolue asetti keväällä ehdolle Petri Honkosen, Johanna Karjulan ja Petri Neittaanmäen, ja Mauno Vanhala tiedotti itse ehdokkuudestaan viime viikolla. Lisää nimiä on odotettavissa jo elokuun lopussa, kun piirihallitus kokoontuu.

Syyskuussa ehdokkaistaan aikovat kertoa ainakin kokoomus, SDP ja vihreät.

– Syyskuussa julkistetaan 6–8 nimeä. Listaa täydennetään syksyn mittaan, kokoomuksen Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Eeva-Kaisa Rouhiainen kertoo.

SDP:ssä ehdokkaita esittävät puolueosastot. Esitykset on tehtävä elokuun loppuun mennessä, ja ehdokkuuksia koskevia päätöksiä tehdään piirihallituksessa syyskuun alussa. Silloin myös nimiä on odotettavissa julkisuuteen.

Vihreiden ensimmäiset ehdokkaat nimetään syyskuun puolivälissä.

Vasemmistoliitto ja kristillisdemokraatit arvelevat ehdokastilanteensa selviävän lokakuussa. Vasemmistoliitossa puolueosastot saavat esittää ehdokkaita lokakuun alkupäiviin asti, minkä jälkeen päätöksiä aletaan tehdä.

Kristillisdemokraatit nimitti jo keväällä ehdokkaakseen Tomi Kuosmasen, ja ensi viikolla kokoontuva piirihallitus saattaa nimetä lisää ehdokkaita.

– Mutta tuskin meillä ennen lokakuuta on kovin selviä säveliä, piirin puheenjohtaja Hannu Suni ennakoi.

Odotukset puolueen menestyksestä heijastuvat ehdokasasetteluun. Gallupeissa suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n järjestötyöntekijä Merja Närhi kehuu innostunutta ilmapiiriä ja tekemisen meininkiä.

– Puolueessa on uusiutuminen käynnissä. Täällä Keski-Suomessa pitkäaikainen kansanedustaja Susanna Huovinen ja SDP-ikoni Lauri Ihalainen jäävät pois, ja sekin osaltaan antaa rohkaisua uusille ihmisille.

Keskustassa ja perussuomalaisissa tunnelmat ovat erilaiset kuin edellisten eduskuntavaalien alla.

– Neljä vuotta sitten oltiin ehdokasasettelussa liikkeellä todella varhain. Olimme suosittu oppositiopuolue, ja käynnissä oli ihan erilainen hypetys. Nyt myös maakuntavaalien epävarma tilanne vaikuttaa siihen, että aikataulu on myöhäisempi, keskustan Keski-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pauliina Maukonen-Kärkkäinen sanoo.

– Meillä oli viime vaaleissa huima määrä väkeä tyrkyllä ehdolle, ja oli järjestettävä osittainen jäsenäänestys. Nyt tilannetta voisi kuvailla vakiintuneemmaksi, perussuomalaisten Kataja vertaa.

Maakuntauudistuksen siirtyminen on jäädyttänyt puolueiden valmistautumisen maakuntavaaleihin. Kaikista puolueista todetaan, että maakuntavaalien ehdokasasettelua edistetään toden teolla vasta kun päätökset uudistuksesta ja vaalien aikataulusta on tehty.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .