Keski-Suomen kesäkuu oli tavallista lämpimämpi – Jyväskylässä oli seitsemän hellepäivää

Kesäkuu oli Keski-Suomessa keskimääräistä lämpimämpi, kun keskiarvo vaihteli noin 15 ja 16 asteen välillä. Keskilämpötila oli noin kaksi astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

– Esimerkiksi Jyväskylässä keskilämpötila oli 16,1 astetta, mikä on 2,4 astetta korkeampi kuin tavanomaisesti. Samoin Joutsassa keskilämpötila oli 15,7 astetta ja siten 2,1 astetta keskiarvoja lämpimämpi, kertoo meteorologi Miina Niinimäki.

Maakunnan pohjoisosassa keskilämpötila oli sen sijaan alle kaksi astetta tavanomaista korkeampi. Esimerkiksi Viitasaarella keskilämpötila oli 15,7.

Korkein lämpötila 20,8 astetta mitattiin 6.6. Jämsässä ja kylmin, 1,5 astetta, Multialla 3.6. Yöpakkasia ei ollut missään.

Niinimäen mukaan lämpötilat ovat tavallista korkeampia, mutta eivät poikkeuksellisen lämpimiä.

Edellisen kerran lämpimämpi kesäkuu on ollut vuonna 2013. Jyväskylän 74 vuoden mittaushistoriassa viime kesäkuu oli vain 11. lämpimin.

Hellepäivien määrä vaihteli keskimäärin 4:stä 8:ään. Jämsässä Hallin lentoasemalla hellepäiviä mitattiin 8 ja Joutsassa Savenahossa ja Jyväskylän lentoasemalla yllettiin 7 hellepäivään.

Viitasaaren Haapaniemessä mitattiin 6 hellepäivää ja Multian Karhialassa 4. Luhangan Judinsalossa hellepäiviä mitattiin vain kaksi, koska asema sijaitsee järven rannalla ja se laskee ilman lämpötilaa lähistöllä.

Sademäärä vaihteli paikallisesti runsaasti. Eniten satoi Viitasaaren havaintoasemalla, jossa sademäärä oli tavanomainen 63,9 millimetriä.

Muualla satoi hieman keskimääräistä vähemmän. Esimerkiksi Jyväskylässä sademääräksi mitattiin 38,6 millimetriä.

– Joutsassa satoi kuitenkin ainoastaan 15,5 milliä, mikä on selkeästi vähemmän kuin keskimäärin, Niinimäki toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .