Kerrankin positiivisempi uutinen liikenteestä: "Onnellinen tilastollinen sattuma"

Keski-Suomen liikenteessä kuoli vuonna 2012 yhdeksän ihmistä. Määrä on huomattavan pieni, sillä kymmenen viimeisen vuoden aikana Keski-Suomen liikenteessä on kuollut keskimäärin 24 ihmistä vuodessa. Kuolleet menehtyivät seitsemässä liikenneonnettomuudessa.

Liikkuvan poliisin Jyväskylän yksikön ylikomisario Veikko Stolt kertoo, ettei muista 34 vuoden uransa ajalta jaksoa, jolloin kuolonkolareita olisi sattunut yhtä vähän. Syytä tähän hän ei kuitenkaan osaa sanoa.

– Keleistä kuolonkolarit eivät johdu. Myöskään liikennemäärissä ei ole tapahtunut isoja muutoksia eikä liikenteen valvojan näkökulmasta ihmisten asenteissakaan. Ehkä kyseessä on onnellinen tilastollinen sattuma, Stolt sanoo.

Kuolonkolarittomia kuukausia olivat helmi-, maalis-, huhti-, kesä- ja joulukuu. Erityisesti kesäkuu ja joulukuu yllättivät Stoltin positiivisesti.

– Kesäkuun lukeutuminen tähän joukkoon oli todellinen ylläri, sillä kesällä vietetään lomia, käytetään alkoholia ja liikutaan paljon. Myös joulukuu hämmästytti, sillä joulu ja itsenäisyyspäivä liikuttavat ihmisiä paljon, ja joulukuussa 2012 kelitkään eivät olleet otolliset turvalliseen liikkumiseen.

Vaikka joulukuussa kuolonkolareita ei ollut, kolareita oli Stoltin mukaan "hirmu paljon". Viime vuonna tammi–marraskuussa liikenteessä loukkaantui 319 ihmistä. Vuonna 2011 loukkaantui 370 ja kolmena edellisvuonna keskiarvolla 350.

– Viime vuoden joulukuun loukkaantumisista tilastoa ei vielä ole, mutta se ei hirveästi muuta lukemaa. Joka tapauksessa jokainen tapaus näistä on vakava. Naarmuista ei pidetä kirjaa, Stolt sanoo.

Alkoholi liittyi kolmeen kuolononnettomuuteen. Stoltin mukaan määrä on keskiarvon mukainen, sillä yleensä päihteet liittyvät noin joka kolmanteen kuolemantapaukseen liikenteessä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .