Keski-Suomen pakohuoneissa turvallisuuspuutteita – huomautettavaa esimerkiksi ovien lukituksessa

Keski-Suomen pakohuoneissa on havaittu paloturvallisuuspuutteita. Asiasta kertoo riskienhallintapäällikkö Jouni Nurminen Keski-Suomen pelastuslaitokselta.

Pelastuslaitos tarkisti sisäministeriön toimeksiannosta viikoilla 5 ja 6 viiden Keski-Suomessa toimivan pakohuoneen paloturvallisuuden. Pakohuoneet sijaitsevat Jyväskylässä, Jämsässä ja Keuruulla.

Nurmisen mukaan puutteita oli kaikkien viiden paikan paloturvallisuudessa. Havaitut puutteet olivat lieviä.

– Osassa pakohuoneista välitön poistuminen tilasta ei onnistunut, vaan huoneessa oli esimerkiksi lokero, josta löytyvällä avaimella sai oven auki. Osassa ovi oli aina auki. Jos tulipalo syttyi, pienestä tilasta on päästävä pois välittömästi oven kahvaa kääntämällä, eli yhden oven on oltava sellainen, että se ei ole lukossa, sanoo Nurminen.

Lisäksi poistumisteihin liittyvissä opasteissa oli osalla paikoista puutteita.

– Osa tiloista myös toimi alun perin varastoiksi suunnitelluissa tiloissa, joiden osalta on haettava muutosta rakennuslupaan eli oltava yhteydessä kunnan rakennusvalvontaviranomaisiin sen varmistamiseksi, onko tilojen käyttötapa oikea, kertoo Nurminen.

Nurmisen mukaan pakohuoneyrityksille annettiin huomautukset ja maaliskuun loppuun asti aikaa korjata havaitut turvallisuuspuutteet.

– Tämän jälkeen tehdään jälkitarkastus, jossa katsotaan, onko puutteet korjattu. Mikäli puutteita ei ole määräajassa korjattu, on meillä peruste laittaa toiminta käyttökieltoon, kommentoi Nurminen.

Nurmisen mukaan alan yritykset ovat suhtautuneet paloturvallisuuspuutteiden korjaamiseen ymmärtäväisesti ja yhteistyöhaluisesti. Nurmisen mukaan tarkastusten yhteydessä kävi ilmi, että jotkut toimijat, kuten nuorisojärjestöt, ovat järjestäneet esimerkiksi erilaisissa tapahtumissa väliaikaisia pop-up-pakohuoneita.

– Jos tällaisen haluaa järjestää, on tehtävä turvallisuussuunnitelma. Pop-up- pakohuoneita koskevat samat turvallisuusohjeet kuin virallisiakin pakohuoneita, muistuttaa Nurminen.

Sisäministeriö pyysi tammikuussa pelastuslaitoksia kartoittamaan pakohuoneiden poistumisturvallisuutta. Taustalla on Puolassa pakohuoneessa tapahtunut tulipalo, jossa kuoli viisi nuorta.

Suomessa on noin sata pakohuonetta. Pakohuone on seikkailupeli, jossa pelaajat yrittävät päättelykyvyn ja yhteistyön avulla päästä määräajassa ulos suljetusta huoneesta.

Helmikuun puoliväliin mennessä sisäministeriö oli Helsingin Sanomien mukaan saanut raportin noin joka neljännestä Suomen pakohuonepaikasta. Useimmissa oli turvallisuuspuutteita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .