Sää kurjistuu viikonloppuna – toukokuun rankkasateet epätyypillisiä

Ilmatieteen laitos ennustaa runsaita sateita viikonlopulle. Perjantaina sataa jo Pohjanmaalla ja Etelä- ja Itä-Lapissa. Lauantaina sateet yleistyvät erityisesti maan länsiosassa, ja sunnuntaina vettä tulee maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaan kautta Etelä- ja Itä-Lappiin ulottuvalla alueella.

Keski-Suomessa lauantai on vielä sateeton päivä, mutta sunnuntaina vettä tulee Ilmatieteen laitoksen mukaan runsaasti heti aamusta asti.

Paikoin vettä voi kertyä 30–50 millimetriä, yleisesti sademäärän ennustetaan osuvan 10–30 millimetrin haarukkaan.

Ilmatieteen laitoksen mukaan toukokuu ei ole tyypillistä rankkasateiden aikaa. Yleensä rankimmin sataa heinä- ja elokuussa.

Toukokuussa kuitenkin mitattu suuriakin sademääriä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan suurin toukokuussa mitattu vuorokautinen sademäärä on 88,4 millimetriä. Se on mitattiin Kuusankoskella aivan toukokuun lopussa 1988.

Tasan kaksi vuotta sitten eri puolilla Savoa mitattiin poikkeuksellisia, yli 50 millimetrin sademääriä. Kaikkien aikojen suurin vuorokautinen sademäärä on 198,0 mm, ja se on mitattu Espoon Lahnuksessa Heinäkuussa 1944, Ilmatieteen laitos kertoo.

Laitoksen mukaan ilmastonmuutoksen arvioidaan voimistavan erityisesti kesän rankkasateita. Ilmastonmuutos voi kuitenkin lisätä keväänkin sademääriä ja voimistaa kevätsateita.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .