Keski-Suomen tapa ei ollutkaan maan tapa

Potilaille tarkoitettujen lääkkeiden käyttäminen hoitohenkilökunnan tarpeisiin ei ole ollut ”maan tapa” suurimmissa sairaanhoitopiireissä Keski-Suomea lukuun ottamatta.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Vesa Kataja puhui maan tavasta todistaessaan hiljattain Keski-Suomen käräjäoikeudessa hoitajien lääkekavallusjutussa.

Kataja sanoi, että on toiminut lääkärinä 30 vuotta, ja koko sen ajan on ollut olemassa tapa, jonka mukaan akuuttitilanteissa työntekijälle on annettu lääkehuoneesta ensiapuluontoisesti kipu- tai muuta vastaavaa lääkettä sen sijaan, että työntekijä olisi keskeyttänyt työvuoron.

Kataja totesi, ettei maan tapaa ole tarkemmin ohjeistettu, mutta sitä on noudatettu jokaisessa Suomessa olevassa terveydenhuollon yksikössä.

Kaikki vastasivat kieltävästi

Keskisuomalainen kysyi asukasluvultaan maan suurimmilta sairaanhoitopiireiltä, saavatko hoitajat joissain tapauksissa käyttää potilaille tarkoitettuja käsikauppa- tai reseptilääkkeitä.

Asiaa tiedusteltiin Helsingin ja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiireistä, joiden alueilla asuu yhteensä yli kolme miljoonaa suomalaista.

Kaikkien viesti oli, että jo pitkään voimassa olleiden sairaanhoitopiirien omien ohjeistusten mukaan potilaille tarkoitettujen lääkkeiden käyttäminen itse on kiellettyä.

Lue sunnuntain painetusta Keskisuomalaisesta, kuinka sairaanhoitopiirien johtajat kommentoivat asiaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .