Keski-Suomessa hoidetaan noin 50 hiv-positiivista – kaikki eivät tiedä tartunnastaan

Keski-Suomen keskussairaalassa hoidetaan vuosittain noin 50 HIV-positiivista potilasta. Asiasta kertoi ensimmäisenä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin henkilöstö- ja sideryhmälehti ksshp.

HIV-infektio on sukupuoliteitse tai veren välityksellä tarttuva tauti. Se ei näy päällepäin ja voi olla oireeton. Yhteensä Suomessa on 4 000 HIV-positiivista, joista noin 20 prosenttia ei tiedä tartunnastaan.

Keski-Suomessa hoidettavat HIV-potilaat ovat 20–65-vuotiaita. Tartunnan saaneet käyvät vastaanotolla keskimäärin 3–4 kuukauden välein, jolloin he tapaavat lääkärin sekä sairaanhoitajan. Lääkehoidon alkaessa käyntejä on enemmän.

THL:n tilastojen mukaan Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella on tiedossa 48 tartuntaa. Viime vuonna sairaanhoitopiirissä rekisteröitiin 5 uutta tartuntaa, kun vuotta aikaisemmin luku oli 3. Esimerkiksi Pirkanmaalla tartuntojen määrä on samalla tasolla.

Koko Suomessa uusia HIV-tartuntoja rekisteröitiin 166 kappaletta vuonna 2015. Suurin osa tartunnoista saadaan seksin välityksellä. 

Jyväskyläläinen hoitaja sai tunnustuksen

Jyväskylässä HIV-potilaita hoitaa muun muassa HIViin erikoistunut sairaanhoitaja Ulla-Maarit Tiainen. Tiainen sai HIV-potilaiden potilasjärjestö Positiiviset ry:ltä Toivon päivän kunniakirjan merkiksi pitkästä urasta HIV-potilaiden parissa. Kesäkuussa myönnetyssä kunniakirjassa Tiaista kehutaan ihmisen näkemisestä sairauden takana.

Tiainen aloitti uransa HIV-positiivisten parissa 1990-luvulla. Tällöin sairauteen erikoistuneita hoitajia ei juuri ollut. Alussa tärkein tuki oli lääkäri, joka toimi Tiaisen työparina.

– HIV-potilaan pitää miettiä todella tarkkaan, kenelle hän kertoo sairaudestaan. Minulle on tärkeää, jos voin pienenkin matkan kulkea heidän kanssaan ja tuoda toivoa tartunnan saaneille, Tiainen kommentoi ksshp:lle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .