Työttömyysluvuilla monia syitä: " Jotkut eivät yksinkertaisesti halua töihin"

Pohjoinen Keski-Suomi on Suomen synkimpiä työttömyysseutuja. Työttömyysaste hätyyttelee 20 prosentin rajaa muun muassa Karstulassa (19,7) ja Saarijärvellä (19,4). Nopeaa parannusta on turha odotella, sillä vähintään yli kolmannes seutukunnan työttömistä on ollut yli vuoden työttöminä.

Samaan aikaan alueella aukeaa kuitenkin myös uusia työpaikkoja. Saattaa vain käydä niin, että niihin ei ole yhtään hakijaa.

– Erikoiseltahan se kuulostaa: täällä on työttömyysongelma ja työvoimapula samaan aikaan. Hitsareille ja koneistajille olisi heti töitä, henkilöstöyritys OIVAn asiantuntija Anna Humppi sanoo.

Ongelma perustuu siihen, että työmarkkinoiden tarpeet eivät kohtaa työttömien osaamista. Suuri osa työttömistä on yli 50-vuotiaita miehiä, joille on vaikea löytää paikkaa nykypäivän työmarkkinoilta.

Lisäksi pitkäaikaistyöttömyyden taustalla on monenlaisia tarinoita. Joillakin on ongelmia elämänhallinnassa, jotkut odottavat eläkepäätöksiä, jotkut eivät yksinkertaisesti halua töihin: edullisten asuntojen seudulla on mahdollista elää suhteellisen täysipainoisesti työttömyyskorvausten varassa.

– On ihmisiä, jotka ovat asennoituneet niin, että työttömänä pärjätään. He sanovat suoraan, että eivät mene koskaan töihin. Minkäs sille sitten voi, Humppi toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.