Keski-Suomessa sähköt poikki yli 10000:ltä – raju talvimyrsky runtelee maata

Ilmatieteenlaitos varoittaa, että liikennesää on mahdollisesti vaarallinen myös Keski-Suomessa.

Raju myräkkä on rellestänyt ympäri Suomea, minkä seurauksena muun muassa sähköjä on poikki ja ajokeli monin paikoin umpisurkea tai jopa vaarallinen.

Keski-Suomessa ilman sähköä on pelkästään verkkoyhtiö Elenian alueella yli 10000:ltä asiakkaalta.

Sanomalehti Keskisuomalaisen jakelu on puolestaan myöhässä, kun lumi on tukkinut tiet.

Lue myös: 15 jakeluautoa hinattu aamun aikana hangesta – Keskisuomalaisen jakelu myöhästyy monin paikoin, näköislehti auki

Keski-Suomen pelastuslaitoksen päällikköpäivystäjä Tapio Viitanen kertoo, että maakunnan alueella on ollut yön aikana kuitenkin vain 20–30 tehtävää, jotka pääosin ovat olleet tielle kaatuneiden puiden raivaamisia.

Hirmumyrskytuulien Suomen ennätys?

Yön aikana Suomessa on saatettu rikkoa useita sääennätyksiä. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anniina Valtonen kertoo, että Hammarland-Märketin mittausasemalla keskituulennopeus on ollut 32,4 metriä sekunnissa ja kovin puuska oli 40,1 metriä sekunnissa. Valtosen mukaan Hammarland-Märketin aseman lukemat voivat olla jonkinlaisia ennätyksiä Suomessa.

Kaikki tuulen nopeudet, jotka ovat yli 32 metriä sekunnissa, ovat hirmumyrskytuulia.

Tuulen nopeus ylitti hirmumyrskylukemat puuskissa myös Mustasaaren, Maalahden ja Kalajoen mittauspaikoilla. Mustasaaressa kovin puuska oli 37,9 metriä sekunnissa, Maalahdessa 34,2 metriä sekunnissa ja Kalajoella 33,6.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Selkämerellä aallonkorkeus on 7,9 metriä, joka on uusi ennätys. Aiempi ennätys oli 6,5 metriä.

Vaarallisen tuulen varoitus voimassa ympäri Suomea

Tuuli on tehnyt tuhoja yön aikana ja Liikennevirasto eli nykyinen Väylävirasto on tiedottanut useista teille kaatuneista puista ja sähkölinjoista. Noin 60 000 taloutta oli Energiateollisuuden sähkökatkokartan mukaan ilman sähköä hieman ennen yhtä keskiviikon vastaisena yönä. Katkoja oli 120 kunnassa pääosin maan länsi-, keski- ja itäosissa. Sähkökatkokartta lakkasi yön aikana toimimasta.

Tuulet voivat maa-alueilla voimistua entisestään. Ilmatieteen laitoksen mukaan Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa pohjoistuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa on 20 metriä sekunnissa.

Tuulet voivat aiheuttaa lisää tuhoja, ja ne lisäävät myös pakkasen purevuutta.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että tuuli on hyvin vaarallista Ahvenanmaalla ja se voi olla vaarallista Keski-Suomen lisäksi myös Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Etelä-Savossa ja Pohjanmaalla.

Lumipyryn yhteydessä on nähty myös salamoita

Yöllä on tupruttanut myös runsaasti lunta. Lumisade on ollut hyvin sakeaa Keski-Suomen lisäksi Pirkanmaalla, Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Karjalassa. Mitä pidemmälle aamuun mennään, sitä enemmän lumisateet painottuvat maan etelä- ja itäosaan.

Pohjanmaalta lumisateet ovat jo pääosin väistyneet.

Ajokeli on monin paikoin huono.
 

Liikennevirasto kertoo, että maan etelä- ja keskiosassa ajokeli on paikoin huono tai erittäin huono lumisateen ja lumisten tai sohjoisten teiden vuoksi. Liikennevirasto muuttui vuodenvaihteessa Väylävirastoksi, mutta on tiedottanut yön aikana vielä Liikenneviraston nimellä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan näkyvyys voi olla pääkaupunkiseudulla ruuhka-aikaan todella heikkoa, sillä lumi on pölisevää pakkaslunta ja tuuli voi olla kovaa.

Liikennesää on vaarallinen Varsinais-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Liikennesää on mahdollisesti vaarallinen Ahvenanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Anniina Valtonen kertoo Twitterissä, että lumipyryn yhteydessä on nähty myös salamoita.

– Ukkoset ovat talvella hyvin harvinaisia. Niitä esiintyy joskus sakean lumi- tai räntäsateen yhteydessä, kun lämpötila on nollan vaiheilla, hän kirjoittaa.

Myös alhaisesta vedestä on annettu varoitus

Lisäksi vedenkorkeus on laskenut runsaasti. Pohjanlahden vesi on laskenut vuorokauden aikana noin metrin ja se todennäköisesti laskee vielä joitakin kymmeniä senttimetrejä. Valtosen mukaan on harvinaista, että vedenkorkeus laskee vuorokauden aikana näin paljon.

– Vedenkorkeus vaikuttaa rahtialuksiin ja siihen, kuinka paljon he voivat ottaa kyytiin painolastia, koska vedet ovat näin alhaalla. Lukemat ovat jo niin alhaisia, että alhaisesta vedestä on annettu varoitus, hän sanoo.

Huono sää vaikuttaa julkisen liikenteen toimintaan

VR kertoo verkkosivuillaan, että joitakin aamun junia on myöhässä sääolosuhteiden takia. Esimerkiksi Kemijärveltä Helsinkiin matkaava Intercity 274 -juna on myöhässä noin 85 minuuttia, Kuopiosta Kouvolaan matkaava Intercity 700 -juna on myöhässä noin 30 minuuttia ja Kolarista Helsinkiin matkaava Pikajuna 272 on myöhässä noin 80 minuuttia.

Myös esimerkiksi lauttaliikenne Nauvon ja Korppoon välillä on keskeytetty huonon sään takia. Helsingin metrossa on ollut tekninen vika, joka on harventanut vuoroväliä.

Sähkökatkot sekoittivat Hankasalmen terveysaseman keskiviikkoaamun – vain kiireelliset potilaat otetaan sisään

Lähes koko Kangasniemi pimeänä – sähkökatkot kiusaavat myös Keski-Suomessa

15 jakeluautoa hinattu aamun aikana hangesta – Keskisuomalaisen jakelu myöhästyy monin paikoin, näköislehti auki

Myräkkä pimensi satoja talouksia Ääneseudulla - tuulet voivat aiheuttaa lisää ongelmia

Seinäjoen ja Vaasan välinen junaliikenne poikki – koko maan kaukojunista vain puolet aikataulussa

Finavia: Lentoliikenne pysynyt pääosin aikataulussa

Lumikuorma katkoo sähköjä, asentajia yöksi lepäämään – sähköyhtiö: "Älkää siirtäkö puita tai sähköjohtoja itse"

Erittäin huono ajokeli muuttuu Keski-Suomessa vieläkin huonommaksi: "Puuskatuulta jopa 25 metriä sekunnissa"

Myrsky jyllää myös Ruotsissa, Juutinrauman silta avattiin aamulla liikenteelle

Sähköt illalla poikki noin 30  000 taloudelta – katkoksia noin 90 kunnassa, myräkkä ja pimeys vaikeuttavat korjauksia