Keski-Suomesta löytyi jänisruttoa – ei epidemiaa

Jänisruttoepidemia jyllää tällä hetkellä Oulun seudulla. Keski-Suomen alueella jänisruttoon sairastuneita ei ole tiedossa.

– Toki on mahdollista, että yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta mitään epidemiaa ei ainakaan ole, vahvistaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Valtakunnallisesti ihmisillä on todettu tänä vuonna kolmatta kymmentä jänisruttotartuntaa. Eniten tartuntoja raportoidaan Oulun seudulta.

Tutkija Marja Isomursu Evirasta kertoo, että taudinkantajista, luonnossa elävistä jäniseläimistä on löydetty toistakymmentä ruttotapausta. Isomursun mukaan Oulun seudulla on todettu 14 tapausta, joista viimeisin todettiin viime viikolla.

Keski-Suomessa jänisruttoon sairastuneita eläimiä on ollut yksi. Tutkija Isomursu kertoo, että taudinkantaja löytyi elokuun loppupuolella Äänekoskelta.

Jänisrutto tarttuu ihmisiin useimmiten hyttysen pistosta loppukesästä ja alkusyksystä. Sen oireita ovat muun muassa korkea kuume, pistokohdan haavauma ja imusolmukkeiden tulehdus.

Tutkimuksen mukaan uusia jänisruttotartuntoja todetaan erityisesti runsasta myyrävuotta seuraavana vuonna.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .