Keski-Suomi on nyt yhtä: Jämsä, Joutsa, Hankasalmi ja Konnevesi siirtyvät Lapuan hiippakuntaan

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon hiippakuntarajoihin tulee muutoksia vuoden 2020 alusta. Kirkolliskokouksen päätöksen mukaan hiippakunnat muodostetaan jatkossa niin, että ne vastaavat maakuntarajoja.

Keski-Suomessa muutos koskee erityisesti Jämsää, Joutsaa, Hankasalmea ja Konnevettä, jotka siirtyvät nyt Lapuan hiippakuntaan. Lapuan hiippakunnasta pois taas siirtyvät Kihniön, Parkanon ja Virtain seurakunnat Tampereen hiippakuntaan sekä Karvia Turun arkkihiippakuntaan.

Jämsän kirkkoherra Harri Niemelä kertoo, että Jämsän seurakunnan kirkkoneuvosto on suhtautunut kielteisesti vaihtoon.

– Noin vuosi sitten seurakuntaneuvosto toivoi kokouksessaan, että olisimme pysyneet Tampereen hiippakunnassa. Asiaa perusteltiin muun muassa hyvillä jo muodostuneilla yhteistyösuhteilla. Lisäksi tuomiokapituli siirtyy meistä katsoen nyt kauemmas Seinäjoelle asti, vaikka toki Jyväskylässäkin on toimisto, Niemelä sanoo.

Niemelän mukaan Jämsä suuntautuu nyt kuitenkin Lapuan suuntaan kirkolliskokouksen päätöksen mukaisesti.

Hiippakunta on piispan ja tuomiokapitulin johtama kirkollinen hallintoalue, joka koostuu seurakunnista ja seurakuntayhtymistä. Se vastaa osaltaan esimerkiksi henkilöstön koulutuksesta ja valvonnasta.

Kirkolliskokous hyväksyi hallintovaliokunnan puoltaman kirkkohallituksen esityksen pitkän keskustelun ja äänestysten jälkeen. Keskustelussa ehdotettiin esityksen hylkäämistä kokonaan sekä annettiin kaksi ehdotusta, joissa poikettaisiin maakuntarajojen mukaisista hiippakuntarajoista. Ratkaisevassa äänestyksessä edustajista 77 puolsi muutoksen hyväksymistä ja vastaan äänesti 30, tyhjiä ääniä oli 1.

Vuoden 2020 alusta alkaen Lapuan hiippakuntaan kuuluvat nyt siis Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakunnat.

Turun arkkihiippakuntaan kuuluvat Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnat, Tampereen hiippakuntaan kuuluvat Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakunnat, Oulun hiippakuntaan kuuluvat Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnat, Mikkelin hiippakuntaan kuuluvat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen maakunnat, Kuopion hiippakuntaan kuuluvat Kainuun, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon maakunnat, Uudenmaan maakunta jakautuu Helsingin ja Espoon hiippakuntiin nykyisellä tavalla.

Esitetyt muutokset liittyivät kirkolliskokouksen Kirkkohallitukselle aiemmin antamaan toimeksiantoon, joka syntyi kirkon tulevaisuusvaliokunnan 1/2017 mietinnön toimenpidepyyntöjen pohjalta. Muutoksilla pyritään selkeyttämään viranomaisten välistä yhteistyötä ja varmistamaan seurakuntien ja kuntien yhteistyön edellytyksiä. Lisäksi tavoitteena ovat luontevat yhteydet kolmannen sektorin toimijoihin ja maakunnallisiin viestimiin.

Muutosten jälkeen hiippakuntien koko, jäsenmäärä ja taloudelliset edellytykset ovat tasasuhtaiset. Toisiin hiippakuntiin siirrettävien seurakuntien virassa olevat papit ja lehtorit siirtyvät asianomaisiin hiippakuntiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .