Keski-Suomi on vauhtiin melko tyytyväinen: Ambulanssi saapuu reilussa 11 minuutissa kaupunkien keskustaan

Keski-Suomessa ambulanssin tulo potilaan luo kestää kaupungissakin yli 11 minuuttia.

Luvut nosti esille Uutissuomalainen, joka sai sosiaali- ja terveysministeriöltä tuoreimmat ensihoidon tilastot alkuvuodelta 2018.

Tuoreimpien tietojen mukaan ambulanssi ehti potilaan luo kaupunkien ydinkeskustoissa reilussa 11 minuutissa, haja-asutusalueella aikaa meni lähes 34 minuuttia. Taajama-alueella ambulanssin tulo kesti reilut 21 minuuttia Keski-Suomessa.

Nopeimmin ambulanssi saapui Vaasan sairaanhoitopiirissä ydinkeskustan alueelle 7,5 minuutissa, Etelä-Karjalassa ambulanssin saapuminen kesti lähes 13 minuuttia. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ambulanssi saapui 10,5 minuutissa.

Pitäisikö ennättää nopeammin, ensihoidon vs. ylilääkäri Tomi Kavasmaa Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä?

– Luvut ovat pitkälti tavoitteiden mukaiset, Kavasmaa arvioi.

Osittain Keski-Suomessa ambulanssi saapui nopeammin kuin Kuopion yliopistollisen sairaalan KYSin erityisvastuualueella keskimäärin.

– Meillä on 12 sekunnin heitto KYSin tavoiteaikoihin nähden ydinkeskustassa. Taajama-alueella ambulanssi saapui reilussa 21 minuutissa, tavoite KYSissä on 25 minuuttia. Vastaavasti haja-asutusalueella olimme paikalla 34 minuutissa, tavoite oli 35, Kavasmaa sanoo.

Kavasmaan mukaan aikoja seurataan koko ajan ja tarvittaessa tehdään nopeastikin muutoksia.

– Kenttäjohtoyksikkö on tässä samoissa tiloissa. Jos koko ajan oltaisiin myöhässä jossakin, se nousisi esille nopeasti. Jos joku seutu olisi hankala, se vaatisi muutoksen.

 

KYSin alueella erot eivät todellisuudessa ole niin isoja, sanoo KYSin erityisvastuualueen ensihoitokeskuksen ylilääkäri Jouni Kurola.

– Nyt on luettu tilastoja, joissa katsotaan, miten 90 prosenttia tehtävistä on toteutunut. Silloin unohdetaan, että puolet potilaista tavoitetaan sairaanhoitopiireissä hämmästyttävässä määrin samalla tavalla. Minuutti ei ole ensihoidon ainoa tavoite, hoidon kokonaisuus ratkaisee.

– Sekin on muistettava, että vain pieni osa hätäkeskuksen kiireellisistä tehtävistä on lopulta todella aikakriittisiä potilaan hoidon kannalta. Esimerkiksi sydämenpysähdyksiä on prosentti, Kurola sanoo.

Hän korostaa, että KYSin aikatavoitteet on asetettu yhteisesti sairaanhoitopiirien kesken.

– Niissä on katsottu edellisten vuosien toteutuneita aikoja ja ne on suhteutettu olemassa oleviin resursseihin, Kurola kertoo.

Ambulanssi lähti kovimmalla kiireellä liikkeelle lähes 11 400 kertaa Keski-Suomessa viime vuonna. Siten koko maakunnan alueella ambulanssi lähti päivän aikana kiirehälytykseen 31 kertaa. Nämä ovat tehtäviä, jotka hätäkeskus luokitteli soiton perusteella kiireellisimpiin eli A- ja B-luokkaan.

Kiirehälytyksiä ajaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin alueella nyt 27 ambulanssia. Suurin osa ambulansseista odottaa hälytyksiä Jyväskylässä. Siellä on myös tehtäviä eniten, viime vuonna 5 459. Vähiten kiireellisiä hälytyksiä oli Kyyjärvellä, 86.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .