Keski-Suomi polskii levättömissä vesissä – lämpenevä sää saattaa muuttaa tilanteen nopeasti

Sinilevä ei tällä hetkellä kiusaa keskisuomalaisia vesipetoja, joten uimaan pääsee huoletta lähes kaikilla seudun uimarannoilla.

Järviwiki-verkkopalvelun leväbarometrin mukaan levää ei ole havaittu viime päivinä maakunnan virallisilla mittauspaikoilla juuri lainkaan. Hiukan sinilevää oli barometrin mukaan vain Kivijärvellä Piispalan tuntumassa.

Yleisöhavaintojen mukaan sinilevää on kuitenkin huomattu ainakin Muuramen Tuuliniemessä, Hankasalmen Kuuhankavedellä, Keuruun Uuranjärvellä sekä Jämsän Kukkassalmen uimarannalla. Näistä havainnoista huolimatta maakunta on tällä hetkellä lähes levätön.

Järvien pintavesien lämpötilat puolestaan ovat ajankohtaan nähden viileähköjä. Suomen ympäristökeskuksen (Syke) mukaan pintalämpötilat ovat Keski-Suomen järvissä noin 17–19 lämpöasteen tuntumassa.

Keski-Suomi polskii siis viileissä ja levättömissä vesissä, ainakin toistaiseksi.

Jyväskylän Tuomiojärvellä veden riemusta torstaina nauttivat sisarukset Maija ja Aarni Kautto isänsä Mikko Kauton valvovan silmän alla. Yhdeksän- ja seitsemänvuotiaat sisarukset polskivat vedessä vauhdikkaasti ja ilman huolen häivää.

Mikko Kautto kertoi perheen matkaavan torstaiaamupäivän uinnin jälkeen mökkimaisemiin Karkkilan suuntaan, jossa vesiriemua on odotettavissa lisää.

– Sinilevästä ei ole kyllä meille aiemmin mitään ongelmia ollut, kesälomaansa vasta aloitteleva Mikko Kautto kertoi.

– Tällä hetkellä sinilevää on edelleen järvillä vähemmän kuin tyypillisesti tässä vaiheessa kesää. Mikäli lämmin ja tyyni sääjakso jatkuu, sinilevien pintakukintojen runsastumisen todennäköisyys kasvaa, ryhmäpäällikkö Marko Järvinen Suomen ympäristökeskuksesta toteaa.

Sinilevää ja pintakukintoja tavataan järvissä tavallisesti runsaimmin elokuun alkuviikkoina. Niiden esiintyminen painottuu runsasravinteisiin järviin.

Suomen alkukesä oli lämmin, joten sinileväesiintymiä havaittiin sisävesillä jo kesäkuussa Syken mukaan jopa keskimääräistä enemmän. Muun muassa Jyväskylän Tuomiojärven uimaranta oli sinilevän vuoksi uintikiellossa kesäkuun puolivälissä. Viilentynyt sää kuitenkin karkotti leväesiintymät.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset seuraavat levätilannetta alueittain. Valtakunnallinen leväseuranta tehdään yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen ja kuntien kanssa.

Sinileväseuranta on käynnissä syyskuun loppuun saakka. Levähavaintoja voi seurata vaivatta Järvi-meriwiki-verkkopalvelussa, johon jokaisella on mahdollisuus tallentaa myös omat havaintonsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .