Keski-Suomi pyrkii ottamaan koronaepidemian vastaan hallitusti: nuorten toivotaan sairastavan taudin lievänä, jotta laumaimmuniteetti syntyisi

Taistelu näkymätöntä vihollista vastaan alkaa. Keski-Suomessa perutaan jo kiireettömiä leikkauksia.

Keski-Suomi pyrkii ottamaan koronaepidemian vastaan hallitusti niin, että nuoret sairastavat lievän koronavirustaudin ja saavat laumaimmuniteetin, mutta ikäihmiset suojataan tartunnalta.

Koronavirusta poteva sairastuttaa keskimäärin 2,5 ihmistä lähellään. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo, että hallituksen toimilla on pystytty hidastamaan tartunnan etenemistä jo nyt niin, että yksi sairas tartuttaa enää 1,8 ihmistä tai jopa vähemmän. Taudin tarttumista siis hidastetaan. Estämään sitä ei enää pystytä.

– Tauti tulee, ei enää ehkä, vaan se tulee. Nyt pyrimme siihen, että hidastamme tartuntoja ja suojaamme riskiryhmät. Hallittu sairastaminen on se, mitä joka tapauksessa tapahtuu. Se tuo lopulta laumaimmuniteetin ja lopettaa sairauden leviämisen, sanoo Kinnunen, joka vetää myös maakunnan pandemiajohtoryhmää.

Jos riittävää laumaimmuniteettia ei saavuteta nyt saapuvassa ensimmäisessä tautiaallossa, on vaarana toinen aalto. Näin saattaa käydä Kinnusen mukaan esimerkiksi Kiinan Wuhanissa, jossa uusi tautiaalto loppusyksystä on mahdollinen.

 

Koronavirukseen kuolleisuus nousee voimakkaasti ikääntyneillä. Kinnusen mukaan alle 60-vuotiailla kuolleisuus on tavanomaisen kausi-influenssan luokkaa, yhden prosentin tietämissä. Sen sijaan yli 80-vuotiailla kuolleisuus on jo 14–19 prosenttia. Siksi Suomessa pyritään nyt siihen, että nuoret sairastavat, mutta vanhat suojataan. Kinnusen mukaan riskiryhmien, kuten diabeetikkojen, sydäntauti- verenpaine- ja astmapotilaiden kuolleisuus ei suuresti poikkea muun väestön kuolleisuudesta, vaan potilaan ikä on kaikkein suurin ennusteeseen vaikuttava tekijä, ellei potilas ole todella vakavasti sairas jo ennalta.

– Kukaan ei tietenkään toivo toiselle flunssaa. Mutta nyt ei tavalliselle ihmiselle ole mitään pahaa odotettavissa. Tärkeintä on, että ei lähde tautisena tapaamaan mummoa. Päivystykseenkään ei kannata lähteä tavallisten oireiden takia, Kinnunen tähdentää.

 

Epidemia-aaltoa odotetaan nyt päivien tai viikkojen kuluessa Keski-Suomeen. Aallon odotetaan kestävän 8–12 viikkoa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on ryhtynyt jo valmistautumaan epidemiaan muun muassa perumalla kiireettömiä leikkauksia niin, että osastot ovat valmiita ottamaan vastaan sairaalahoitoa vaativia koronaviruspotilaita.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen vastaa koronavirusepidemian yleisjohdosta poikkeusolojen johtoryhmässä. Kuva: Marko Kauko

Kinnusen arvion mukaan vain joka neljäs suunniteltu leikkaus toteutetaan lähiviikkojen aikana. Kansalaisten ei siis pidä hätkähtää, jos postilaatikosta kolahtaa lähiaikoina leikkauksen peruutus.

– Poikkeuksena ovat sellaiset leikkaukset, joiden peruuttaminen pahentaisi sairautta jollakin tavoin.

Tällaisia saattavat olla esimerkiksi jotkut syöpäleikkaukset.

 

Joissain lukijoissa on herättänyt huolta se, että Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ei ole suostunut julkisuudessa paljastamaan tarkkaa tehohoitopaikkojen ja hengityskoneiden määrää. Myöskään Kinnunen ei lukuja paljasta.

– Paikat riittävät. Siitä ei kenenkään tarvitse olla huolissaan. Myös hengityksen tukivälineiden määrää on selvitetty, ja määrä on riittävä ja väestöön suhteutettuna vähintäänkin sama kuin muissa sairaanhoitopiireissä, Kinnunen sanoo.

Hengityksen tukilaitteistoa saadaan Kinnusen mukaan myös hankittua lisää.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja muiden sairaanhoitopiirien kanssa on jo sovittu, että jos jossakin sairaanhoitopiirissä on erityisen paljon epidemiapotilaita, sairaanhoitopiirien rajoja voidaan ylittää.

Myös henkilöstöä on Kinnusen mukaan riittävästi.

– Valmiuslain myötä lomia voidaan perua. Myös yksityisen palveluntuotannon parissa työskenteleviä voidaan käyttää, Kinnunen sanoo.

 

Toistaiseksi Keski-Suomessa ei ole yhtäkään koronaviruspotilasta sairaalahoidossa. Tautitapauksia on maakunnassa kaikkiaan 17.

Kun epidemia iskee, sairastuu sen aikana Keski-Suomessa arviolta kaikkiaan jopa 70 000–90 000 ihmistä, ja epidemian jyllätessä sairaalahoitoa tarvitsevia on arvioitu olevan 150–270 viikossa. Joudutaanko Keski-Suomessa siis priorisoimaan potilaita? Saavatko vanhat yhtä lailla sairaalahoitoa kuin nuoremmat?

Kinnusen mukaan kaikki potilaat saavat hoitoa Keski-Suomessa. Priorisointia voidaan joutua tekemään, ja se tehdään yksilöllisesti potilaan ennusteen perusteella.

– Mutta se on selvää, että jos hyvin iäkäs ja huonokuntoinen, vuosia pitkäaikaishoidossa ollut potilas saa keuhkokuumeen, hän ei hyödy siitä, että hänet kuljetettaisiin tehohoitoon keskussairaalaan.

Kinnusen mukaan tällaisissa tapauksissa potilasta pyritään hoitamaan hoitopaikassa.

 

Kinnunen muistuttaa, että talvisodan päättymisestä on kulunut nyt noin 80 vuotta. Jälleen kerran Suomen rajat on ylittänyt vihollinen, mutta tällä kertaa uusi ja erilainen, näkymätön vastustaja.

– Toisin kuin 80 vuotta sitten, terveydenhuolto on nyt puolustusvoimat. Koko yhteiskunta tekee nyt uhrauksia, että meillä olisi mahdollisuus suojella haavoittuvimmassa asemassa olevia. Teemme kaikkemme tämän tehtävän hoitamiseksi, sairaanhoitopiirin johtaja sanoo.

 

Juttua korjattu 18.3. klo 16.34. Haastattelussa mainittiin aiemmin virheellisesti koronavirusinfluenssa. Todellisuudessa koronavirus ei ole influenssavirus, vaan kuuluu koronavirusten ryhmään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Oikaisu sairaanhoitopiirin johtajan Juha Kinnusen haastatteluun

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.