Keski-ikäiset miehet innostuivat hammaslääkärin ilokaasusta: "Olet Hornetin penkissä"

Ilokaasu on etuihinsa nähden verraten vähän käytetty apu hammashoidossa. Pelkopotilaita ilokaasu on onnistunut hoitamaan vuosikymmeniä. Silti tietämättömyyttä ja ennakkoluuloja on yhä.

Attendo Viisaudenhampaan Pasi Karvosen mukaan ilokaasuhoidosta ovat eniten innostuneet keski-ikäiset miehet, jotka ovat samalla myös hammaslääkärikammoisinta väkeä. Usein taustalla kummittelee karu kokemus lapsuuden ajan hammashoidosta.

Monelle lapsipotilaalle ilokaasuhoito on suoranainen elämys.

– Nenämaskin laittaminen on lapselle lähtökohtaisesti jännää. Ruokin mielikuvaa vertaamalla maskia hävittäjälentäjän varustukseen ja kertomalla, että olet Hornetin penkissä... Lapset kuvittelevat pian olevansa aidosti lentokoneen puikoissa. Eräskin poika selitti, miten lentää juuri nyt Norjassa vuorien päällä. Hammashoito tulee tällaisessa ilmapiirissä hoidettua sujuvasti, Karvonen sanoo.

Jo 1800-luvulla keksitty ilokaasu lukeutuu maailmalla, etenkin Yhdysvalloissa hammashoidon peruslääkehoitojen piiriin siinä missä puudutuskin. Pohjoismaissa Tanskassa käytetään ilokaasua eniten.

– Suomi on kivunhoidossa varsin varovainen maa. Ehkä myös tietämättömyys on osasyynä hoitomuodon vähäiseen käyttöön, Pasi Karvonen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

CMI jalkautui Jyväskylän kouluihin: kasiluokkalaisten saaman tehtävän ratkaisi yksi oppilas – "Hän oivalsi saman kuin presidentti Martti Ahtisaari aikanaan"

Jyväskylä irtisanoo vanhusten kotihoidon ostopalvelusopimukset Mehiläisen, Attendon ja Jyväskylän Hoivapalvelujen kanssa – Kaupungin oman tuotannon rinnalla vaihtoehtona on palveluseteli

Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja on valittu – Tällä hetkellä tehtävää hoitava valittiin varasijalle

Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan

Lasten suosima silta lahosi leikkipuistossa Jyväskylän Nenäinniemessä – kaupungin reaktio yllätti asiasta raportoineen Annan

Jämsän kaupungin organisaatio menee uusiksi – Torstaina alkaneet yt-neuvottelut koskevat enintään 30 työntekijää

Posti, vanhukset ja eläkkeet jälleen kyselytunnin asialistalla, perussuomalaiset huolissaan hallinto-oikeuksien ruuhkista

EU-komissio vaatii Britanniaa nimeämään komissaariehdokkaan vetoamalla oikeuteen

Poliisitutkinta käynnistyi kehitysvammaisten ryhmäkodissa Jyväskylässä – käyttivätkö ohjaajat väärin asukkaiden rahoja?

Migri: EIT:n päätöksessä on kyse arviointivirheestä viraston riskianalyysissä – ei tietoa, kuinka moneen turvapaikkapäätökseen virhe on vaikuttanut

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.