Keskisuomalainen 19.2.1918: Kansalaisilta pyydetään hätäapuna viljaa

Lue sadan vuoden takainen päivän Keskisuomalainen täältä.

Keskisuomalaisessa julkaistiin 19.2.1918 kehoitus yleisölle: "... me vetoamme nyt Suomen kansaan kehoittaen sitä kanssamme luottavaan, avoimeen ja uhrautuvaan yhteistyöhön. Vain sillä ehdolla on mahdollista suorittaa se tehtävä, sotajoukkojen ja siviiliväestön varustaminen elintarpeilla, mikä meille on annettu. Parhaillaan kärsivät jo useat kunnat täydellistä leipäviljan puutetta, eikä apua ulkoapäin ole lähimpään hätään odotettavissa. Saattaa kulua vielä aikaa ennenkun sieltä luvatut viljamäärät ehtivät saapua. Tämän vuoksi kehoittamme me vakavasti sekä elintarvelautakuntia että yksityisiä viipymättä luovuttamaan meille kaiken sen viljan, mikä ei heille itselleen ole lähintä aikaa varten aivan välttämätöntä. Tavasta ja ehdoista, millä luovutus on tapahtuva, tulemme kiertokirjeellä sekä valtuutettujen asiamiesten ja ilmoitusten kautta antamaan yleisölle tietoa. Nyt kysytään nopeata toimintaa. Täyttäköön kukin velvollisuutensa. Vain siten voidaan kansa pelastaa uhkaavasta nälänhädästä. Vaasassa 9 p:nä helmikuuta 1918.”

Suojeluskaarti on saanut ensimmäisen lentokoneen ja ensimmäisen lentäjän, suomalaisen Mikkolan joka ennen on ollut venäjän palveluksessa." …hän nousi Helsingistä lentokoneellaan, ensin tuhottuaan kolme venäläisille kuuluvaa paikalla ollutta lentokonetta ottaen suunnan pohjoiseen liittyäkseen suojeluskaartiin. Tässä hän onnistuikin ja tämän urhoollisen lentäjän ottivat suojeluskuntalaiset tervetulleena vastaan."

Ensimmäinen ruotsalainen jääkäripataljoona. "…pätevän vapaaehtoisen ruotsalaisen upseerin johdolla tulee Vaasasta hetimiten muodostettavaksi ruotsalainen jääkäripataljoona nimeltään Ensimmäinen ruotsalainen jääkäripataljoona."

Lue tiistain 19.2.1918 Keskisuomalainen Kansalliskirjaston arkistosta.

Suomen sisällissota käytiin 27.1.–15.5.1918. Julkaisemme tuolta aikaväliltä päivittäin näytteen päivän Keskisuomalaisesta sadan vuoden takaa sekä linkin koko lehteen Kansalliskirjaston sivulle. Keskisuomalainen ilmestyi sisällissodan aikaan kuusi kertaa viikossa. Vuoden 1918 uutisia lukiessa kannattaa muistaa, että journalistiset arvot olivat tuolloin kovin toisenlaiset. Keskisuomalainen esimerkiksi seisoi vankasti valkoisten joukoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.