Keskisuomalainen 3.4.1918: Tampereen-Porin rautatie katkaistiin ilman suurempia vaikeuksia

Otsikolla: Porin radan katkaiseminen

Siuron valtaus
”Toissa sunnuntain seudussa alkoi Siuroon saapua tietoja Hämeenkyrössä voitokkaasti taistelleiten valkoisten joukkojen etenemisestä Mouhijärven kautta Porin rautatietä kohti. Tämä synnytti Siuron seudun punaisissa ja osassa muutakin väestöä voimakasta pelon tunnetta ja lähtivät pakoon. Punakaartissa olleitten miesten kuultiin vannovan ja vakuuttavan, että kunhan he nyt vain pakoon pääsevät, ei heitä enää voi pakoittaa aseisiin ja rintamalle voimalla millään.

Maanantaina oli jo pienempi joukko valkoisia pistäytynyt Siuron tienoilla. Tällöin olivat rautatietä vartioivat punaiset ampuneet jonkun yhteislaukauksen, mutta heti se jälkeen lähteneet pakoon. Mennessään olivat he surmanneet kaksi päälliköistään, upottamalla heidät avantoon.
Tiistaina puolen päivän aikaan valkoisen armeijan osastoja oli saapunut Siuroon ja miehittäneet sen. Tampereen-Porin rautatie oli täten tullut katkaistuksi ilman suurempia vaikeuksia, punaisten joukossa nähtävästi syntyneen kurittomuuden ja hajaannuksen tähden. Täälläkin päin ryhdyttiin painaltamaan pitkin rautatietä Tamperetta kohti. Siuro on toinen asema Tampereelta, kuuluen, samoin kuin Nokian asemakin, Pirkkalan kuntaan.”

Lue 3.4.1918 Keskisuomalainen Kansalliskirjaston arkistosta.

Suomen sisällissota käytiin 27.1.–15.5.1918. Julkaisemme tuolta aikaväliltä päivittäin näytteen päivän Keskisuomalaisesta sadan vuoden takaa sekä linkin koko lehteen Kansalliskirjaston sivulle. Keskisuomalainen ilmestyi sisällissodan aikaan kuusi kertaa viikossa. Vuoden 1918 uutisia lukiessa kannattaa muistaa, että journalistiset arvot olivat tuolloin kovin toisenlaiset. Keskisuomalainen esimerkiksi seisoi vankasti valkoisten joukoissa.