Keskisuomalainen 5.3.1918: Jääkäriparaatilla Jyväskylässä monituhantinen yleisö

Otsikolla Jääkäriparadi Jyväskylässä kerrotaan: "Varhain eilen aamulla saapui kaupunkiimme satakunta jääkäriä, joiden virallinen vastaanotto tapahtui klo 3 päivällä kaupungin torilla. Jo aikaisemmin olivat sinne asettuneet suojeluskuntalaiset muodostaen laajan nelikulmion jääkäreitä varten. Kunnallistalon edustalle oli pystytetty puhujalava, jonka juurella oli soittokunta ja lauluvuorot. Nelikulmion reunamat oli somistettu sinivalkoisin ja leijonalipuin ja sen ulkopuolella oli monituhantinen kansalaisjoukko."

Pääesikunnan saniteetti-osasto kuuluttaa: "Koska maan lääkärikunta nykyisen vapaussodan tähden ei voi olla yhteydessä Lääkintöhallituksen kanssa, mutta sotatoimien tähden on tarpeellista saada tietää maassa esiintyvistä kulkutaudeista, niin kehoitetaan maan lääkäreitä ja terveyslautakuntia seuraamaan Lääkintöhallituksen kiertokirjeitä.... Lääkeaineiden puutteen tähden kehoitetaan lääkäreitä mitä suurimmalla säästäväisyydellä käyttämään lääkkeitä....".

Karjalan rintama: Joutsenossa on punaiset lyöty takaisin.

Metsäpirtin rajavartiat ovat vanginnut Laatokan jäällä 17 huligaania, jotka koettivat pyrkiä Venäjän puolelle.

Heinolan rintamalla ovat punakaartilaiset karkoitetut kaupungin pohjoispuolelta olevalta maaseudulta.

Kaupungissa ovat punarosvot tyhjentäneet ja juoneet viinatehtaan varaston.

Tietoja punaisten valtakunnasta: Savon pääesikunnan tiedonannoista. Kouvolassa lienee punakaartilaisia noin 3000. Enimmäkseen poikia ja vanhoja ukkoja.

Kotkassa ja Haminassa on vain pieni määrä punaisia vanhuksia, jotka toimittavat vahtipalvelusta. Haminassa on eräs punakaartilainen kuollut liialliseen syömiseen (nautittuaan tuoretta juustoa). Ryöstö on tapahtunut maaseudulla. M.m on ryöstetty monen suuren osuusmeijerin kalliit varastot. Kaikki vielä aivan tuoreet juustotkin on viety pois.

Viipurissa ilmestyvä Työ-lehti kertoo, että suojeluskuntalaiset ovat viime viikon puolivälissä vallottaneet Loviisan.

Porvoon seuduilla on taisteluja ja Viipurissa vallitsee nälänhätä. Leipää ei ole saatu kahteen viikkoon. Ainoastaan saaristosta tuodut silakat ja paleltuneet perunat ovat paikkakuntalaisten ravintona. Lisäksi käytetään hevosen lihaa. Maitoa ei ole.

Sosialistilehti Työ ilmestyy, mutta sen sijaan saman puolueen maltillinen äänenkannattaja Itä-Suomen Työmies ja kaikki Porvarilehdet ovat lakkautetut.

Uudenkaupungin suojeluskunnan päällikkö on vedetty sotaoikeuteen Ahvenanmaalla tapahtuneen antautumisen vuoksi.

Lue tiistain 5.3.1918 Keskisuomalainen Kansalliskirjaston arkistosta.

Suomen sisällissota käytiin 27.1.–15.5.1918. Julkaisemme tuolta aikaväliltä päivittäin näytteen päivän Keskisuomalaisesta sadan vuoden takaa sekä linkin koko lehteen Kansalliskirjaston sivulle. Keskisuomalainen ilmestyi sisällissodan aikaan kuusi kertaa viikossa. Vuoden 1918 uutisia lukiessa kannattaa muistaa, että journalistiset arvot olivat tuolloin kovin toisenlaiset. Keskisuomalainen esimerkiksi seisoi vankasti valkoisten joukoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.