Keskisuomalainen 6.3.1918: Myynnissä oleva tee takavarikkkoon, sabotöörit ammutaan paikalla

Lue sadan vuoden takainen päivän Keskisuomalainen täältä.

Intendenttilaitoksen Jyväskylän piirikonttori ilmoittaa: "... Kivijärven, Kinnulan, Viitasaaren ja Pihtiputaan pitäjissä sekä Jyväskylän kaupungissa kaikki eri liikkeissä ja kaupoissa löytyvä tee julistetaan takavarikoiduksi...."

G. Mannerheim kuuluttaa: " Tiedoksi ja ehdottomasti noudatettavaksi ilmoitetaan: Henkilöt, jotka armeijan selän takan tavataan hävittämästä teitä, siltoja, kulkuneuvoja, sähkölennätin ja puhelinjohtoja, ammutaan paikalla. Samoin myös henkilöt, jotka tekevät aseellista vastarintaa maan laillista sotavoimaa vastaan, niin myös salaampujat ja murhapolttajat...."

Yleiset uutiset: "Suomi saa viljaa Saksasta. 45 000 tonnia odotettavissa. Sen mukaan kuin Wasabladet on saanut tietää on Suomella toiveita saada Saksasta huomattavia määriä viljaa, lähemmin sanoen 15 000 tonnia kuukausittain kolmen kuukauden aikana. Tämä uusi toimenpide Saksan puolelta on omiaan yhä kiinteämmiksi lujentamaan ne siteet, jotka yhdistävät meitä saksaan.

Hevosten pakkolunastus. "... sisäasiaintoimituskunnan esittelyssä päätti senaatti, sille järjestyksen palauttamiseksi annetun vallan nojalla, että hevosten omistajat ovat velvolliset asianomaisen sotilasviranomaisen tilauksesta luovuttamaan hevosensa valjaineen ja ajoneuvoineen majatalotaksasta säädettyä korvausta vastaan maan puolustuslaitoksen tilapäistä tarvetta varten...."

Punaisten sopimukset Venäjän kanssa. " Päämajoitusmestari ilmoittaa, että punahallituksen valitut edustajat Tokoi ja Gylling saapuivat Pietarista allekirjotettuaan sopimuksen Venäjän kanssa. Tämän mukaan luovutti  Venäjä suomelle kaiken kiinteän omaisuutensa Suomesta, linnoitukset, maan ..."

Päämajan tiedonantoja: "... Ikaalisissa on käynnissä taistelu paikkakunnan suojeluskunnan ja punaisten välillä. Hämeen rintaman edustalla on vihollinen yrittänyt panna toimeen ryöstöjä, mutta on nämä yritykset yleensä estetty ja omat joukkomme pelastaneet turvaan suuret määrät viljaa ja karjaa.

Pitkien taistelujen jälkeen ovat urholliset savolaiset hyökkäyksellä valloittaneet vihollisen asemat Mouhussa, joita voimakkaasti puollustettiin tykistön ja kuullaruiskujen tuella ..."

Lue keskiviikon 6.3.1918 Keskisuomalainen Kansalliskirjaston arkistosta.

Suomen sisällissota käytiin 27.1.–15.5.1918. Julkaisemme tuolta aikaväliltä päivittäin näytteen päivän Keskisuomalaisesta sadan vuoden takaa sekä linkin koko lehteen Kansalliskirjaston sivulle. Keskisuomalainen ilmestyi sisällissodan aikaan kuusi kertaa viikossa. Vuoden 1918 uutisia lukiessa kannattaa muistaa, että journalistiset arvot olivat tuolloin kovin toisenlaiset. Keskisuomalainen esimerkiksi seisoi vankasti valkoisten joukoissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.