Keskisuomalainen esittelee arjen käteviä apuvälineitä: Nyt kyytiin saa yhtä aikaa katu-, kilpa- ja läskipyörän

Pyöräilijälle voi joskus tulla tilanne, että mukaan on saatava pyörä jos toinenkin. Kuntolomalla voidaan tarvita tavallisen katupyörän lisäksi kilpapyörää tai sähköläskipyörää. Bilteman mallistoon kuuluu vetokoukkuun kiinnitettävä pyöräteline, joka kuljettaa kolmea pyörää.

Teline asennetaan vetokuulaan tiivisti ja lukitaan paikalleen. Pyörät kiinnitetään telineeseen sekä kiristettävin tangoin että hihnoilla renkaistaan.

Kolme pyörää peräkkäin auton takana lisää ajoneuvon pituutta. Pyörät haittaavat perävalojen näkyvyyttä niin paljon, että telineessä on oltava valot. Silloin takana tuleville selviää, onko auto edessä jarruttamassa tai kääntymässä.

Telineen E-hyväksytyt valot kytketään 13-napaisella liittimellä auton vetokoukun sähkörasiaan. Jos autossa on 7-napainen liitäntä, silloin on käytettävä adapteria, joka muuttaa 13-napaisen pistokkeen 7-napaiseksi. Adapterit maksavat reilun kympin liikkeestä riippuen.

Telineessä saa kuljettaa sadan kilon kuormaa. Kilomäärään mahtuu helposti kolme nykypyörää. Teline painaa 15,6 kiloa, joten sen liikuttelu ei ole aivan helppoa. Telineessä on paikka myös lisärekisteritunnukselle.

Bilteman pyöräteline on tukeva ja suoriutui 2 500 kilometrin matkasta Lappiin ja takaisin ilman ongelmia. Äkkinäinen saattaa sanoa, että pyöräteline estää farmarimallisissa autoissa takaluukun käytön, vaan ei.

 

Telineen suunnittelussa on ajateltu käyttäjän tarpeita. Teline taittuu alas ja pois takaluukun tieltä. Tällöin pääsee hyvin takatavaratilan tavaroihin käsiksi. Kolme pyörää roikkuu hurjan näköisesti ilmassa, mutta tangot pitävät ne tukevasti aisoissa. Kun telineen palauttaa kuljetusasentoon, on muistettava varmistaa telineen lukitus kahdella säätöruuvilla.

Konttiperäisissä sedaneissa teline ei varsinaisesti estä takaluukun aukaisemista, mutta kallistaminen helpottaa lastaamista ja purkamista.

Pisin tanko eli ulommaisen pyörän tukivarsi voidaan lukita. Silloin se estää samalla kahden muun pyörän anastamisen. Jos kuljetettavana on vain kaksi pyörää, kannattaa toinen kuljetettavista polkupyöristä laittaa ulommaiseksi, koska silloin saa molemmat lukittua.

Kolmen erilaisen pyörän asettelu telineeseen on aikamoista askartelua. Polkupyörissä ylätanko on usein eri kohdassa: perinteisessä miestenpyörässä vaakatasossa, naistenpyörässä vinossa ja maastopyörässä siltä väliltä.

Homma kyllä onnistuu, kun kallistaa telinettä taaksepäin, nostaa tankoja yläasentoon ja pujottelee tukitangot halutusta pyöränrungon välistä.

Kaikissa autoissa ei ole vetokoukkua. Tällöin apuun tulee Bilteman kolmen pyörän teline, joka kiinnitetään takaluukkuun. Kantavuutta on 45 kiloa. Tukevasti kiinnitettynä se toimii. Hihnojen kireys kannattaa tarkistaa ajon aikana usein.

Vetokoukkuun kiinnitettävä, kolmen pyörän valollinen teline maksaa Biltemassa 299 euroa. Takaluukkuun asennettavan telineen hinta on 49,90 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .