Keskisuomalainen kysyi taiteilijoilta, millainen muistomerkki sopisi Matti Nykäselle – Näin he vastasivat

Jussi Heikkilä
kuvanveistäjä, Jyväskylä

En kannata näköispatsasta. Muistomerkki voisi mielestäni olla abstrakti. Mäenlaskuun ja mäkihyppyyn se voisi liittyä, mutta sitä teemaa voi lähestyä monella tavalla. Muistomerkin pieni osa voisi olla Laajavuoressa ja keskeisin osa keskustassa.

 

Näköispatsas vai jotain aivan muuta? "Mielenpysäyttäjä" Matti Nykäsen muistomerkistä ainakin tulee – Päätös halutaan tehdä vielä tämän vuoden aikana  

Jani Ruotsalainen
Valon kaupunki -koordinaattori

Nykänen oli dynaaminen ja eteenpäinmenevä mies. Riippumatta siitä, millainen muistomerkistä tulee, siihen voisi liittää kohteeseen sopivan valaistuksen, joka toisi teokseen syvyyttä, dynaamisuutta ja elävyyttä eri vuorokauden- ja vuodenaikoina.

 

Kristiina Lempiäinen-Trzaska
kuvataiteilija, Jyväskylän taiteilijaseuran pj

Toivoisin teokseen syvyyttä ja sisäistä kuvaa Nykäsen merkityksestä suomalaiselle urheiluväelle ja tavallisille ihmisille. Ilmaisu ja keinot löytyvät sitä kautta, mitä halutaan sanoa. Abstraktius ja esittävyys eivät sulje toisiaan pois.

 

Samuli Alonen
kuvanveistäjä, Jyväskylä

Matti Nykänen oli iso persoona. Teoksen on oltava poikkeava, persoonallinen, vauhdikas ja lentävä. Nämä adjektiivit tulevat äkkiseltään mieleen. Työn ei tarvitse olla esittävä. Nykytaide mahdollistaa paljon. Hyvä paikka olisi esimerkiksi Harjulla.

 

Riitta Uusitalo
kuvataiteilija, Jyväskylä

Muistomerkki voisi ilman muuta olla abstraktimpi työ. Nykäselle voisi sopia hauska ja värikäs muistomerkki, luulen, että Nykänen voisi itsekin sellaisesta tykätä. Muistomerkki sopisi paikkaan, jossa ihmisetkin liikkuvat.

 

 

Kimmo Schroderus
kuvanveistäjä, Salo

Näkisin teoksen vähän laajempana, eli ei tietyssä pisteessä, vaan vaikka pieniä elementtejä 100–200 metrin alueella. Mäkihyppyyn lajina liittyy kolmiulotteisuus ja pitkät etäisyydet. Nämä asiat olisi kiva saada näkyviin. Työssä voisi olla sekä esittäviä että abstrakteja elementtejä.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .