Keskisuomalaisäidille syyte: Sepitetyt sairaudet veivät terveen lapsen pyörätuoliin ja sytostaattihoitoihin – motiivina mahdollisesti Münchausenin oireyhtymä

Nainen kiisti sepittäneensä lapsensa oireita.

Keskisuomalaisäidin syytetään pahoinpidelleen 3–6-vuotiasta lastaan sepittämällä lääkäreille sairauksia ja oireita, jotka johtivat lapsen turhiin tutkimuksiin, lääkityksiin ja hoitoihin.

Keski-Suomen käräjäoikeudessa tiistaina käynnistyneessä oikeudenkäynnissä 43-vuotias nainen kiisti syytteen ja vaati sen hylkäämistä. Hänen mukaansa havainnot lapsen oireista olivat todellisia ja hän huolehti lapsestaan lääkäreiden ohjeiden mukaisesti, minkä ansiosta lapsi parantui.

Lapsen edustajaksi määrätty asianajaja yhtyi syyttäjän syytteeseen, ja vaatii naista korvaamaan lapselle rikoksen aiheuttamista vahingoista yhteensä 20 000 euroa.

Syyttäjä lähtee siitä, että lääkäreiden tekemät diagnoosit perustuivat pitkälti äidin heille antamiin totuudenvastaisiin tai vähintäänkin liioiteltuihin tietoihin lapsen oireista. Lapsi sai hoitoa reumaan, epilepsiaan ja syömishäiriöön. Hänelle annettiin muun muassa sytostaattihoitoa ja kortisonipistoksia ja vatsan läpi mahalaukkuun asennettiin ruokintaletku. Hoitotoimenpiteiden aikana lapsi nukutettiin 2010–2015 kaikkiaan kaksikymmentä kertaa.

Sittemmin, kun lapsi on ollut sijaisperheessä ja huostaanotettuna, oireita ei ole todettu, eikä lapsi tarvitse mitään lääkitystä.

Syyttäjän mukaan turhille toimille altistuminen aiheutti lapselle paitsi kipua, myös psyykkistä kuormitusta. Äidin syytetään vahingoittaneen lapsensa fyysistä ja psyykkistä kehitystä myös rajoittamalla hänen ulkoilua ja liikkumista kuljettamalla tätä jatkuvasti useita vuosia tarpeettomasti pyörätuolissa. Lisäksi hänen syytetään laiminlyöneen lapsensa hygienian. Sairaalassa ihottumaepäilty paljastui pinttyneeksi liaksi, joka lähti lapsesta pois pesemällä.

Äidin mukaan suositus pyörätuolin hankkimisesta tuli kuntoutusjaksolla ja lapsi itse halusi pyörätuoliin. Lapsensa puhtaanapidosta huolehtimisen laiminlyönnin hän kiisti, sillä hänen mukaansa lian sijaan kyse on lapsella todetusta taivetummuudesta.

Asia eteni poliisitutkintaan Kuopion yliopistollisen sairaalan lääkärin tekemällä tutkintapyynnöllä sen jälkeen, kun sairaalassa oli perehdytty lapsen koko sairaushistoriaan ja havaittu ristiriitoja äidin kertomuksissa verrattuna lapsesta tehtyihin kliinisiin löydöksiin ja hoitohenkilökunnan havaintoihin. Isä ei ollut lapsen elämässä mukana.

Mahdollisena motiivina esille nousi Münchausen by proxy -syndrooma. Oireyhtymästä kärsivä tuottaa tai sepittää oireita toiselle henkilölle saadakseen itselleen huomiota. Syytetyllä naisella ei ole diagnosoitu kyseistä sairautta.

Oikeus on varannut jutun istumiselle kuusi istuntopäivää.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .