Keskisuomalaiset lääkärit: yleispäivystyksen ongelmat voidaan hoitaa ilman ontuvaa sote-uudistustakin – hintalappu olisi prosentti Keski-Suomen kaikista sote-kustannuksista

Yleislääketieteen professori emeritus Mauno Vanhala ja saarijärveläinen maalaislääkäri Tapani Kiminkinen kirjoittavat perjantain Keskisuomalaisen mielipidepalstalla yleispäivystyksen ongelmista. Kirjoittajien mukaan Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksen "kaaos" johtuu osittain siitä, että uusilla lääkäreillä ei ole valmiuksia päivystää.

Toisaalta yleislääkäreitä on heidän mukaansa yksinkertaisesti liian vähän.

– Tilanne ei pelastu muuten kuin panostamalla reilusti perusterveydenhuoltoon ja yleislääkäreihin. Jos perustamme Keski-Suomeen noin 50 yleislääkärin ja 20 hoitajan virkaa, ongelma on hoidettu ilman ontuvaa sote-uudistustakin. Potilaat pääsevät päivällä vastaanotolle omalle lääkärilleen ja paine yhteispäivystykseen romahtaa, Vanhala ja Kiminkinen kirjoittavat.

– Tämän korjausliikkeen kustannukset olisivat ehkä 8 miljoonaa euroa vuodessa, noin yksi prosentti Keski-Suomen noin 800 miljoonan euron sote-kustannuksissa.

Lue mielipidekirjoitus kokonaisuudessaan täältä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .