Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voitti Emmi Minkkinen – "Keskisuomalaiset unelmat ovat sitä, mitä meillä jo on"

Perinteet ja luonto olivat jyväskyläläisvalokuvaajan innoituksen kohteita, kun hän alkoi pohtia omaa unelmaansa.

Aika monessa kilpailukuvassa keskisuomalaiset unelmat ovat sitä, mitä meillä jo on. On hienoa huomata, että ihmiset ovat onnellisia tavallisista asioista, Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voittanut jyväskyläläinen Emmi Minkkinen, 33, toteaa.

Keski-Suomen valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläinen (vas.) valitsi Emmi Minkkisen kuvan Keskisuomalaisia unelmia -valokuvakilpailun voittajaksi. Kuva: Risto Aalto
 

Minkkinen voitti Keskisuomalaisen järjestämän kuvakilpailun valokuvallaan Kaikki mi kallista on. Kuvassa mies heittää vettä kasvoilleen noustuaan avannosta. Voittajakuvan valitsi Keski-Suomen valokuvataiteen läänintaiteilija Marko Hämäläinen 242:n kilpailuun osallistuneen valokuvan joukosta.

– Lähdin liikkeelle samasta ajatuksesta kuin ilmeisesti monet muutkin eli siitä, mitä meillä jo on ja mitä olemme tehneet pitkään. Arvostan keskisuomalaisia perinteitä, vettä ja luontoa. Erityisesti saunakulttuuri on kiehtonut minua jo pitkään, Minkkinen avaa.

Sauna on läsnä arjessa ja juhlassa

Voittajakuva on otettu Minkkisen perheen rakenteilla olevalta rantasaunalta Saarijärveltä. Kuvassa on Minkkisen oma mies.

– Toki unelmat voi nähdä kuvassa konkreettisestikin. Siinä on oma mies, oma ranta ja oma rantasauna.

Minkkinen on kuvannut saunakulttuuria aikaisemminkin. Saunomisessa häntä viehättävät yhteisöllisyys ja perinteet. Hän kertoo perheensä saunovan paljon ja monenlaisilla kokoonpanoilla.

– Rantasauna on tärkeä juttu, sinne kutsutaan mummot, papat, tädit, kummit ja naapurit. On yhteissaunaa ja sekasaunaa. Saunominen kuuluu suomalaiseen arkeen, mutta yhtälailla myös ilonpitoon ja juhlaan.

Emmi Minkkinen on viime vuonna valokuvaajaksi valmistunut kolmen lapsen äiti. Hän on kotoisin Konginkankaalta. Valokuvausharrastuksen hän kertoo aloittaneensa vuonna 2013. Minkkisen Saunakansa-kuvasarjan muita kuvia pääsee katsomaan Instagramista tai verkosta.

"Kuvasta välittyy euforia"

Voittajakuvan valinnut Marko Hämäläinen kertoo nähneensä Minkkisen kuvassa keskisuomalaista asennetta.

– Kuva on sopivan positiivinen, muttei kuitenkaan teatraalinen. Siitä välittyy onnellisuus ja euforia, kun nuori kaveri nousee avannosta ja heittää vettä kasvoilleen, Hämäläinen kuvaa.

Minkkisen valokuva on mustavalkoinen. Hämäläinen kertoo mustavalkoisten kuvien yleistyneen viime aikoina. Kilpailuunkin osallistui useampi.

– Mustavalkoiset kuvat ovat ilmaisumuodoltaan ajattomia, mutta viittaavat kuitenkin valokuvan historiaan ja aikaan ennen värikuvia, Hämäläinen pohtii.

Metsät, rannat ja elämisen voima

Hämäläinen kertoo iloinneensa valokuvakilpailun kovasta tasosta. Hänen mukaansa keskisuomalaisten unelmissa korostuvat elämänmyönteisyys ja puhdas luonto kaikkina vuodenaikoina.

– Metsät, vesistöjen rannat ja elämisen voima toistuivat kuvissa. Kuvista näki, että unelmien pohtimiseen oli paneuduttu syvällisemmin. Esimerkiksi turhan alleviivattu huumori loisti poissaolollaan.

Toiseksi kilpailussa sijoittui Jaakko Tähden kuva Taikatalvi ja kolmanneksi Urpo Minkkisen Taivaallinen veneilijä. Lukijat valitsivat suosikikseen Riitta Eskelisen valokuvan Käymme yhdessä ain.

Emmi Minkkinen palkitaan 300 euron lahjakortilla valokuvausliike Rajalaan. Jaakko Tähti ja Urpo Minkkinen saavat kassillisilla Keskisuomalaisen tuotepalkintoja. Lukijoiden suosikkikuvan ottanut Riitta Eskelinen saa 100 euron lahjakortin Rajalaan. Suosikkikuvaansa äänestäneiden joukosta arvottiin puolestaan Keskon 50 euron lahjakortin voittajaksi jyväskyläläinen Kati Laurila.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Millaisia ovat keskisuomalaiset unelmat? Katso 242 kilpailuun osallistunutta valokuvaa täältä

Uusimmat

Kotimaa

Kun viestikulta meinasi kompastua köyhän ankkurin tekareihin ja muita menestystarinoita – Osmo Kärkkäinen kirjoitti Suomen viestihiihdosta kirjan

Mitkä ihmeen vesikkelit? – Suomessa kehitetään työkaluja Alzheimerin taudin ja syöpien toteamiseen ja hoitoon: "Uskon, että edistytään"

Museoilla superlauantai Jyväskylässä: Keski-Suomen museossa ja Suomen Ilmavoimamuseossa tuhansia kävijöitä: "Kaikkia ei saatu laskettua, sillä ruuhka oli niin kova"

Jätteiden poltto savutti Suolahdessa – paikalle palokunta ja poliisi

Uutisanalyysi: Oppivelvollisuus laajenee, mutta kuka ottaa kopin opintonsa keskeyttävästä nuoresta?

Jäällä pötköttänyt kauris huolestutti ihmisiä Konnevedellä

Sahojen ja vaneritehtaiden lakko päättyy – "Osapuolten näkemykset olivat alkumetreistä saakka todella, todella kaukana toisistaan"

Saimaannorpille kolattiin noin 150 apukinosta huonosta lumitilanteesta huolimatta – "Rannat ovat paljaat, ja keväinen laine lyö rantaan"

Tällaista jälkeä Tuuli-myrskyn tuulet tekivät Keski-Suomessa – puita kaatui Jyväskylän kaupunkialueella

Koiran ulkoiluttaja kaatui Tikkakoskella – pelastuslaitos vei koiran kotiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.