Keskuskauppakamari vaatii huomiota lihan alkuperämerkintöihin

Keskuskauppakamari on antanut suosituksen elintarvikkeiden raaka-aineiden alkuperämerkinnöistä elintarviketeollisuudelle ja kaupoille. Suositus koskee erityisesti pakattujen lihajalosteiden alkuperämerkintöjä.

Suosituksen antaja on keskuskauppakamarin yhteydessä toimiva elintarvikeketjun kauppatapalautakunta. Lautakunnan mukaan lihan toimitusketjut ovat usein pitkiä, minkä vuoksi tarkan alkuperämerkinnän ilmaiseminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi eläimen syntyminen, kasvatus ja teurastus voivat tapahtua eri maissa.

Suosituksen mukaan merkintä ei saa kuitenkaan antaa tuotteen alkuperästä harhaanjohtavaa kuvaa. Lautakunnan mukaan epäolennaisten seikkojen korostaminen voi johtaa kuluttajaa harhaan, vaikka oikea tieto löytyisikin pakkauksesta.

–  Esimerkiksi yksittäinen sana, symboli tai kuva, kuten Suomen lippu, vaakuna, kartta tai maisema, saattaa johtaa kuluttajaa harhaan tuotteen raaka-aineen alkuperän osalta, suosituksessa sanotaan.

Alkuperämerkinnät tulisi myös ymmärtää yhdellä silmäyksellä.

–  Kuluttajan tulee voida ymmärtää merkintä muutamassa sekunnissa ostopäätöstä tehdessään, lautakunta toteaa.

Yritysten tulisi antaa alkuperästä totuudenmukainen kuva niin elintarvikepakkauksessa kuin yrityksen nettisivuillakin.

Kuluttaja ei välttämättä huomaa harhaanjohtavuutta

Lautakunta on kuullut viranomaisia, kaupan ja elintarviketeollisuuden toimijoita ja järjestöjä.

Edunvalvonta-asiantuntija Tiina Vyyryläinen osallistui keskusteluihin Kuluttajaliiton puolesta. Hänen mukaansa liittoon ei ole tullut yhteydenottoja harhaanjohtavista lihapakkausmerkinnöistä.

–  Toki siinä perusasetelma on sellainen, ettei harhaanjohtavuutta välttämättä huomaa. Mutta lyhykäisyydessään: En pidä asiaa isona ongelmana, hän sanoo STT:lle.

Kuluttajaliitto toivoo kuitenkin mahdollisimman selkeitä ja yksinkertaisia pakkausmerkintöjä, jotta pakkausta kääntelemättä voi todeta vaikkapa tuotteen kotimaisuuden. Hyvänä esimerkkinä Vyyryläinen mainitsee "Hyvää Suomesta" -merkinnän.

–  Suomalainen kuluttaja arvostaa nimenomaan kotimaisuutta, ja on tärkeä tieto, että liha on kasvatettu ja teurastettu Suomessa, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

27 hiehoa yhä karkuteillä Leivonmäen kansallispuistossa – hiekkamontulle saarrettu lauma pääsi jälleen karkuun

Finnair lisää vain yksittäisiä lentoja matkustusrajoituksista vapautettuihin maihin

Uudet liikennevalot lupaavat helpotusta Vaajakosken liikenneruuhkiin, mutta odotus jatkuu vielä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.