Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Tulevalla vaalikaudella tärkeimmät uudistukset kohdistuvat sosiaaliturvaan, arvioi keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä.

– Sama ihminen voi olla oikeutettu moneen etuuteen. Kukaan eikä varsinkaan väsyneessä elämäntilanteessa oleva pysty ottamaan selvää, mihin hänellä on oikeus, Sipilä sanoi lauantaina puolueen politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.

Ensi huhtikuun eduskuntavaaleihin on matkaa enää reilut puoli vuotta. Sipilän mukaan monesta palasesta koostuvaa perusturvaa on uudistettava ensi vaalikaudella nykyistä tuntuvasti yksinkertaisemmaksi ja joustavammaksi.

– Tavoitteenamme on perustulo, Sipilä sanoi.

Uudistusten lähtökohdaksi Sipilä määrittelee "alkiolaisen itsensäauttamiskyvyn", jonka mukaisesti esimerkiksi osatyökykyisten määrää työmarkkinoilla on kasvatettava. Nykyään heidän osallisuutensa työmarkkinoilla on Suomessa Sipilän mukaan poikkeuksellisen alhainen.

 

Lapsiperheille lisää tukea

 

Jyväskylässä keskusta myös kertoi valmiudestaan antaa lapsiperheiden kotiavulle lisää resursseja.

– Lapsiperheiden pitää saada apua nopeasti, ja sitä apua pitää saada kotiin, Sipilä sanoo.

Esimerkiksi neuvolan työntekijöillä tulisi olla mahdollisuus ohjata tukea tarvitsevalle perheelle kotiapua.

– Jos omat voimat eivät riitä, yhteiskunta tulee tueksi, keskustan perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoi.

Saarikko esitti aiemmin viikolla useita toimia lastensuojelun parantamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriö asettaa laajan asiantuntijaryhmän selvittämään tilannetta. Esitys lastensuojelulain muutoksista lasten hyvän kohtelun vahvistamiseksi on määrä antaa eduskunnalle vielä tänä syksynä.

Sipilän mielestä perheiden on saatava kaikki tuki, jotta lapset voivat jäädä koteihinsa.

– Jokaisen lapsen oikeus on elää turvassa. Myös heidän, jotka elävät muiden kuin alkuperäisten kotiensa huomassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .