Keskusta haluton nostamaan pakolaiskiintiötä nykyisissä olosuhteissa

Kiintiön kasvattamisen ehtona muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän lasku.

Keskusta ei ole valmis nostamaan pakolaiskiintiötä nykyisissä olosuhteissa. Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että pakolaiskiintiötä voidaan jonkun verran nostaa siinä vaiheessa, kun turvapaikanhakijoiden määrä ympäri Eurooppaa laskee.

Keskusta pitää pakolaiskiintiön nostamisen ehtoina myös sitä, että EU:n ulkorajat olisi saatava pitäviksi, turvapaikanhakijat olisi rekisteröitävä EU:n ulkopuolella ja kaikkien jäsenmaiden olisi noudatettava yhteisiä päätöksiä.

Pakolaiskiintiö herätti hämmennystä tässä kuussa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Haloo Eurooppa -podcast-ohjelmassa, että pakolaiskiintiötä voisi väliaikaisesti nostaa esimerkiksi 2 000 pakolaiseen. Pari viikkoa sitten julkaistu haastattelu oli kuitenkin tehty jo kesäkuussa. Sipilä antoi ohjelmassa ymmärtää, että pakolaiskiintiön nostosta pitäisi saada EU-tason linjaus.

Suomen kiintiö on tällä hetkellä 750 pakolaista vuodessa. Hallitus päätti budjettiriihessä elokuun lopussa, ettei sitä nosteta. Sisäministeriö esitti kiintiön nostoa 1 050:een, mutta esitys ei mennyt läpi.

Nostoa aiempien vuosien tasolle 1050:een ovat kannattaneet muun muassa kokoomuslaiset sisäministeri Paula Risikko ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Sen sijaan hallituksen kolmas ryhmä, siniset on vastustanut pakolaiskiintiön nostamista. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on sanonut, että pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella sitten, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Noin 20 työntekijää on sairastunut Turun telakalla pneumokokkibakteerin aiheuttamaan keuhkokuumeeseen

Finnwatch: Teenpoimijan päiväpalkka voi olla alempi kuin kahvilassa nautittavan teekupillisen hinta

Poliisi epäilee: Alle kolmekymppinen mies raiskasi vanhuksen Oulussa

Liikuntapuiston ylipainehallista yksi tarjous

Lojuuko pyöräsi parkissa? Kannattaa käydä hakemassa talteen – Jyväskylä siivoaa hylätyt pyörät keskustan parkeista marraskuun alussa

Vinkki linnunruokapöntössä olleesta huumekätköstä johti poliisin "harvinaisen suuren" nettihuumekaupan jäljille – pääepäillyiltä löytyi rynnäkkökivääreitä ja käsikranaatteja

Keski-Suomen keskussairaalassa kuohuu – kymmenet ylilääkärit harkinneet irtisanoutumista: "Homma on täysin hukassa ja Novaan siirtymisestä on tulossa täydellinen katastrofi"

Kaksi 17-vuotiasta tyttöä kuoli ja yksi samanikäinen loukkaantui vakavasti henkilöauton ulosajossa Jalasjärvellä – kuljettajalla ajokortti

Yön uutiskooste: Hallitus korottaa kaivosyhtiöiden vakuusmaksuja, USA painostaa Turkkia lopettamaan hyökkäyksensä kurdeja vastaan, Suomi äänesti EU:sta 25 vuotta sitten

Yöhön venyneissä brexit-neuvotteluissa ei läpimurtoa – neuvotteluja jatketaan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.