Keskusta haluton nostamaan pakolaiskiintiötä nykyisissä olosuhteissa

Kiintiön kasvattamisen ehtona muun muassa turvapaikanhakijoiden määrän lasku.

Keskusta ei ole valmis nostamaan pakolaiskiintiötä nykyisissä olosuhteissa. Ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että pakolaiskiintiötä voidaan jonkun verran nostaa siinä vaiheessa, kun turvapaikanhakijoiden määrä ympäri Eurooppaa laskee.

Keskusta pitää pakolaiskiintiön nostamisen ehtoina myös sitä, että EU:n ulkorajat olisi saatava pitäviksi, turvapaikanhakijat olisi rekisteröitävä EU:n ulkopuolella ja kaikkien jäsenmaiden olisi noudatettava yhteisiä päätöksiä.

Pakolaiskiintiö herätti hämmennystä tässä kuussa, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi Ylen Haloo Eurooppa -podcast-ohjelmassa, että pakolaiskiintiötä voisi väliaikaisesti nostaa esimerkiksi 2 000 pakolaiseen. Pari viikkoa sitten julkaistu haastattelu oli kuitenkin tehty jo kesäkuussa. Sipilä antoi ohjelmassa ymmärtää, että pakolaiskiintiön nostosta pitäisi saada EU-tason linjaus.

Suomen kiintiö on tällä hetkellä 750 pakolaista vuodessa. Hallitus päätti budjettiriihessä elokuun lopussa, ettei sitä nosteta. Sisäministeriö esitti kiintiön nostoa 1 050:een, mutta esitys ei mennyt läpi.

Nostoa aiempien vuosien tasolle 1050:een ovat kannattaneet muun muassa kokoomuslaiset sisäministeri Paula Risikko ja valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Sen sijaan hallituksen kolmas ryhmä, siniset on vastustanut pakolaiskiintiön nostamista. Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.) on sanonut, että pakolaiskiintiön maltillisesta nostamisesta voidaan keskustella sitten, kun maahanmuuttojärjestelmän kustannukset on saatu paremmin hallintaan.