Keskusta ja kokoomus yrittävät saada perhevapaauudistuksen liikkeelle jo elokuussa

Perhevapaauudistus ei ole aiemmin edennyt.

Keskusta ja kokoomus aikovat nyt molemmat saada vastoinkäymisiä kohdanneen perhevapaiden uudistamisen käyntiin. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen ja kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa kertovat olevansa toiveikkaita, että valmistelun aloittamisesta päätetään jo elokuun budjettiriihessä.

Perhevapaauudistus ei ole aiemmin edennyt – perussuomalaisten puheenjohtajana olleessaan Timo Soini sanoi keväällä, ettei kotihoidontukeen tule mitään muutoksia tällä hallituskaudella.

Keskusta kertoo kuitenkin olevansa valmis yrittämään uudelleen, kun hallituksessa on nyt perussuomalaisten sijaan Uusi vaihtoehto.

– Kolmas hallitusryhmä on kovasti erilainen kuin aikaisemmin. Voisiko se auttaa ratkaisun löytymistä tässäkin asiassa, Kaikkonen sanoo.

Perhevapaiden uudistamista paljon vaatinut kokoomus on keskustan avauksesta riemuissaan. Sarkomaa uskoo, että asiassa löytyy sopu.

– Mielestäni on nyt paremmat mahdollisuudet, kun pääministeripuolueen ryhmäpuheenjohtaja sanoo koko keskustaryhmän suulla, että hallituksen täytyy yrittää, Sarkomaa sanoo.

Mattila: Kotihoidontuki kipeä asia

Uusi vaihtoehto ei vielä kerro kantaansa. Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (uv.) mukaan kanta muodostuu ministerikokouksessa elokuussa. Selvää kuitenkin on, etteivät perhevapaat ole ryhmän asialistan kärjessä.

– Siellä on meille ja muille hallituskumppaneille muita tärkeitä asioita, joita haluamme viedä eteenpäin. Sitten neuvotellaan, mitä on realistista lähteä viemään eteenpäin.

Perinteinen kiistakapula on kotihoidontuki, ja se voi hiertää myös Uutta vaihtoehtoa.

– Kotihoidontukeen puuttuminen on itselle kipeä asia, Mattila sanoo.

Myös aikataulusta on erimielisyyttä. Kaikkosen mukaan tämän vaalikauden aikana uudistusta ei edes tavoitella, vaan tehdään vasta huolellinen valmistelu. Sarkomaan mielestä ajatus on kummallinen.

– Kyllä tämä on koko yhteiskunnan kannalta niin tärkeä asia, että eteenpäin eikä mitään deadlineja sille, etteikö tämä hallitus tekisi. Ei siirretä seuraavalle hallituskaudelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.