Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Pääministeripuolue keskustassa on herännyt voimakasta kiukkua hallituskumppani kokoomuksen toimintaan ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamusäänestysjupakassa. Kolme kokoomuslaista lipesi perjantaina hallitusrintamasta ja kieltäytyi äänestämästä Soinin luottamuksen puolesta eli painamasta vihreää nappia.

Hallituksen linjaa kannattaneessa keskustassa harmittaa se, että kokoomuslaiset pääsivät maalamaan itsestään kuvaa "eettisempinä tai esimerkillisempinä".

– Keskustassa vihreän napin painaminen ei taatusti ollut yhtään sen helpompaa kuin kokoomuksessa, kirjoitti keskustalainen perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko myöhään perjantai-iltana Facebookissa.

Saarikko painottaa, että hän äänesti perjantaina eduskunnan suuressa salissa hallituksen jatkosta, ei naisten oikeuksista. Hänen mukaansa keskustassa tehtiin päätös yhdessä tukea valittua linjaa eli tukea Soinin ja siten hallituksen jatkoa.

– Suututtavaa epäreiluutta on se, että samassa hallituksessa toiset lipeävät yhteisesti sovitun ulkopuolelle – ja hakevat oikeutuksen siihen myös itsensä ulkopuolelta. Se satuttaa, Saarikko kirjoittaa.

 

Sipilä: Rajani ylitettiin

 

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan keskustasta on luotu Soinin luottamusäänestykseen liittyvissä keskusteluissa mielikuvia, jotka eivät ole totuudenmukaisia. Sipilän mukaan mielikuvia on muokattu iljettävästi ja läpinäkyvästi.

– Olen rauhallinen mies, mutta minullakin on rajani ja eilen nuo rajat ylitettiin, Sipilä sanoi keskustan politiikka- ja toimintapäivillä Jyväskylässä.

Sipilän mielestä keskustasta luotiin syyllinen luottamusäänestykseen liittyneissä puheissa.

– Meitä yritettiin vetää sellaiseen arvonurkkaan, johon emme kuulu. Tämä on se osa politiikkaa, jota en koskaan tule ymmärtämään.

Piikit tuntuivat kohdistuvan kokoomukseen. Sipilä sanoi, että puolusti aikanaan kokoomuksen silloisia ministereitä Lenita Toivakkaa ja Alexander Stubbia, kun he olivat vaikeissa paikoissa.

– He ovat siitä myös kiittäneet vuosien jälkeen, Sipilä sanoo.

 

Orpo: Vaikeampi kysymys kuin ajattelimme

 

Soini sai perjantai-iltapäivän istunnossa eduskunnan luottamuksen selvin lukemin 100–60. Perussuomalaisten ryhmä ja kansanedustaja Paavo Väyrynen äänestivät tyhjää.

Oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP olivat esittäneet Soinille epäluottamusta. Taustalla on tyytymättömyys Soinin aborttikannanottoihin. Epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja on ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on saanut selitellä kokoomuksen rivien rakoilua.

– Tämä oli paljon vaikeampi kysymys kuin alun perin ajattelimme. Tässä ovat taustalla niin vahvat arvokysymykset. Tämä on jakanut sen takia ihmisiämme, koska painotamme eri tavalla eri asioita, hallitustyöskentelyä tai arvokysymyksiä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen (kok.) arvioi perjantaina, ettei ryhmäkurista poikenneille kokoomuskansanedustajille ole tulossa rangaistuksia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .