Keskusta tuplaisi lääkäriopiskelijoiden terveyskeskusharjoittelunKeskusta esittää lääkäreiksi koulutettavien terveyskeskusharjoittelun tuplaamista nykyisestä. Näin helpotettaisiin terveyskeskusten lääkäripulaa.
Keskusta esittää ohjelmassaan terveydenhuollon kehittämiseksi, että harjoitteluaikaa terveyskeskuksissa pidennetään nykyisestä yhdeksästä kuukaudesta 18 kuukauteen.
Puolueen puheenjohtaja Matti Vanhanen perustelee esitystä sillä, että yleislääkärin tehtävän arvostus on alentunut nuorten lääkärien keskuudessa. Perustyön asemaa koulutuksessa olisi siten vahvistettava.
Terveyskeskusharjoittelua pidentämällä korostettaisiin Vanhasen mukaan voimakkaasti, että lääkärin tehtäviin kuuluu myös terveyskeskuksissa yleislääkärinä palvelu. Näin totuttaisiin myös työskentelemään muillakin kuin koulutuspaikkakunnilla. Vanhanen uskoo, että uudistuksella olisi alueellisesti merkittävä vaikutus.Vastuu terveyspiireille


Vanhasen ja kuntaministeri Mari Kiviniemen esittelemässä paperissa vastuu palveluista ja lääkärityövoiman saatavuudesta annettaisiin terveyspiireille tai sairaanhoitopiireille. Ne huolehtisivat omilla alueillaan henkilöresurssien ohjaamisesta sinne, missä puutetta on.
Lääkärien ja hoitajien työnjakoa järjestettäisiin muodostamalla heistä työpareja. Terveyskeskuksissa otettaisiin käyttöön joustavat työajat ja lääkärien hallinnollista työtä karsittaisiin. Myös lääkärinlausuntokäytäntö mietittäisiin uusiksi.
Keskustan mielestä myös tietotekniikkaa tulisi hyödyntää hoitotyössä entistä tehokkaammin automatisoimalla terveydenhuollon ammattilaisten työhön kuulumattomia rutiineja.
Vanhanen ei pitänyt keskustan esittämiä uudistuksia kalliina. Kun kyse on paljolti pelkästä toimintojen järkeistämisestä, ei tarvetta budjettikehysten kasvattamiseen hänen mukaansa välttämättä ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.