Keskustan Kulmuni vaatii konkreettisia työllisyystoimia ensi viikon budjettiriihestä

Keskustan uusi puheenjohtaja, elinkeinoministeri Katri Kulmuni vaatii, että maan hallitus päättää konkreettisista toimista työllisyyden parantamiseksi ensi viikon budjettiriihessä.

Kulmuni sanoi linjapuheessaan keskustan puoluetoimistolla Helsingissä, että keskusta on valmis kääntämään kaikki kivet pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen saavuttamiseksi.

Kulmunin mukaan keskustan tärkein tehtävä hallituksessa on pitää huolta hyvästä talouskehityksestä. Hän myös peräänkuulutti paikallisen sopimisen lisäämistä työpaikoilla.

Torniolainen Kulmuni sanoi pitävänsä kunnia-asiana sitä, että häntä on sanottu kovaksi aluepoliitikoksi.

–  En pelkää käyttää aluepolitiikka-sanaa. Minulle se on yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta, Kulmuni sanoi.

Kulmuni tunnustautui myös tahtopoliitikoksi ja sanoi, että politiikka on tahtomista.

–  Vain tahtomalla muutetaan Suomea ja maailmaa.

Keskustan uusi suunta jäi vielä epäselväksi

Kulmuni, 32, valittiin keskustan johtoon viime lauantain ylimääräisessä puoluekokouksessa. Uuden puheenjohtajan linjapuhe kuultiin vasta tänään, koska Kouvolan puoluekokous oli puristettu yhden päivän mittaiseksi.

Valintansa jälkeen Kulmunista nousi myös keskustan ministeriryhmän johtoon. Hän ei silti aio ainakaan heti ottaa puolueensa painavinta ministerinsalkkua valtiovarainministeri Mika Lintilältä.

Kulmuni myönsi keskustan tehneen myös virheitä viime vuosina ja sanoi, että keskustaa ei ole enää tunnistettu omaksi.

–  Meillä saa olla myös eri mieltä, Kulmuni sanoi.

Kulmuni ei kuitenkaan tarjonnut juurikaan konkreettisia linjauksia siitä, miten keskustan suunta muuttuu hänen johdollaan tai miten puolueen kannatus saadaan uudelleen nousuun. Kun Kulmunilta kysyttiin, miten hänen linjansa eroaa edeltäjä Juha Sipilän linjasta, Kulmuni vastasi olevansa seuraavan sukupolven edustaja ja pitävänsä tärkeänä, että myös seuraava sukupolvi innostuu keskustasta.

"Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu"

Ylen uusimmassa mielipidemittauksessa keskustan kannatus oli valahtanut jo 11,6 prosenttiin. Puolueen on arvioitu jääneen vihreiden ja perussuomalaisten puristuksiin poliittisen kentän keskellä.

Kulmunin mielestä keskustan pitää olla suomalaisia yhdistävä liike aikana, jolloin ihmisiä pyritään ajamaan erilleen ilmaston ja maahanmuuton kysymyksissä. Maahanmuutosta Kulmuni totesi, että hädänalaisia ihmisiä autetaan, mutta Suomen turvapaikkajärjestelmää ei saa väärinkäyttää.

–  Jos ei ole oikeutta maassaoloon, ole hyvä ja poistu. Tämä on keskustan linja.

Suomeen jääviltä ihmisiltä pitää Kulmunin mukaan edellyttää aiempaa tehokkaampaa koulutukseen osallistumista, työntekoa ja kielen oppimista.

Tiukkasanaisen viestin maahanmuutosta voi nähdä Kulmunin vastauksena gallupien kärjessä olevien perussuomalaisten politiikkaan. Toisaalta Kulmuni sanoi pitävänsä kansainvälisyyttä tärkeänä arvona itselleen ja myös keskustalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Helsinkiläisessä ravintolassa ydinkeskustassa ammuskeltu – yksi toimitettu sairaalaan, ulkopuolisiin ei kohdistu vaaraa

Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien

Maahanmuuttovirasto: Suomeen on tullut ryhmä alaikäisiä turvapaikanhakijoita – komission Suomen-edustusto kertoi aiemmin tänään, että siirtoja olisi tehty jo eilen

Suomi jatkaa rajaliikenteen rajoitusten purkamista – katso lista uusista maista

Kaksi autoa romuttui hinauskuntoon peräänajokolarissa Lievestuoreella

Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"

Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: "Yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen"

Poliisiammattikorkeakoulu sai evätä Venäjän kaksoiskansalaisen opiskelupaikan mahdollisen painostusriskin takia, päätti KHO

Kolmen auton ketjukolari Tikkakosken Nelostien-risteyksessä – "Siinä ei katsottu paljoa ympärille, varsinkaan eteen"

Poliisioperaatio Keski-Suomen keskussairaalalla – poliisi ei ole kommentoinut tilannetta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.