Keskustan Rehula joustaisi vaalipäivästä: Se on toisarvoinen asia

Keskustan varapuheenjohtaja ja sote-uudistusta aiemmin vetänyt kansanedustaja Juha Rehula on valmis joustamaan maakuntavaalien ajankohdasta. Hän pitää ykkösasiana sitä, että eduskunnan käsissä oleva valmistelutyö etenee tämän hetken kaavaillun aikataulun mukaan.

– Koko muutoksen ykkösasia ei todellakaan ole maakuntavaalit ja se, milloin ne vaalit järjestetään, Rehula sanoo.

Hän pitää tärkeimpänä asiana sitä, että maakunnat saavat lainsäädäntöpohjan sille muutokselle, jota ne parhaillaan valmistelevat.

Rehulan mukaan aikataulut ovat tärkeitä. Jos niitä ei olisi, asiat velloisivat ja tilalle tulisi tärkeämpiä asioita.

– Vaalipäivään on helppo takertua, mutta muutoksen kokonaisuuden kannalta se on toisarvoinen asia.

Puskettava läpi nyt

Ex-ministeri muistuttaa, että oikeuskansleri on viestittänyt, että vaalit voidaan pitää puolen vuoden päästä siitä, kun sote- ja maakuntalait on hyväksytty. Jos maakuntavaalit pidettäisiin erikseen, vaalien järjestäminen maksaisi 15 miljoona euroa.

– Vaalipäivällä on merkitystä. Siihen tähdätään ja on yhteisesti sovittu, että ne pidettäisiin eurovaalien yhteydessä. Mutta tässä on paljon tärkeämmistä asioista kysymys kuin vaalipäivästä.

Rehula painottaa, että sote- ja maakuntauudistus pitää puskea nyt läpi. Uudistusta ei ole vahingossa punnerrettu toistakymmentä vuotta.

– Ne, jotka luulevat, että jarruttamalla ratkeaa se, että tämä lahoaisi alta pois, ja kytkevät sen vaalipäivään, he erehtyvät pahemman kerran, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan joillekin kansanedustajille vaalipäivä on tärkeä asia, mutta tämän muutoksen ytimessä on ihan muut asiat kuin vaalien ajankohta.

Lehdet pudonneet puista

Ministerinä ollessaan Rehula sanoi, että sote on tiedossa, kun koivussa on lehti. Lehti on sen jälkeen ehtinyt puhjeta ja tippua maahan monen kertaan, mikä kuvaa uudistuksen hankaluutta.

Rehula ei ota kantaa arvioon, että sote-uudistuksen läpimeno eduskunnan suuren salin äänestyksessä ei ole suuri ongelma. Suurimpana  ongelmana on esityksen saaminen suureen saliin.

– Kun on norsu, niin se pitää pilkkoa ja tässä kohtaa norsu on tämä lainsäädäntökokonaisuus, tuhannet sivut pykäliä ja erityisesti perusteluja.

"Mitä eduskunnassa oikeasti tapahtuu?"

Rehulan mukaan aika ei ole uudistuksen suurin ongelma vaan prosessi ja nyt pitää mennä vain eteenpäin. Hän korostaa, että sivu- ja pykälämäärältään merkittävin osa sote-kokonaisuutta on ollut eduskunnassa jo 1,5 vuotta.

Esitykseen on tehty muutoksia, mikä on aivan normaalia lainsäädäntötyötä. Kun valiokunta kuulee asiantuntijoita valiokunnassa, ministeri tekee vastineen.

– Oleelliset asiat ovat olleet jo kesällä eduskunnassa, Rehula sanoo ja jatkaa.

– Olen toivonut, että joku kirjoittaisi sote-historiikin, mitä täällä talossa tällä hetkellä ihan oikeasti tapahtuu. En vihjaile mitään ja osoita ketään, mutta junan pitää mennä eteenpäin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .