Keskustan Sipilä ei kannata Pisara-rataa

Keskustan ja perussuomalaisten mielestä uusi hallitusohjelma ei paranna Suomen talouskasvua eikä työllisyyttä. Vasemmistoliiton mukaan ohjelma jatkaa samaa linjaa, jonka vuoksi puolue joutui lähtemään hallituksesta.

Keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän mielestä Helsingin ratapihaa pitäisi laajentaa Pisara-radan rakentamisen sijasta. Näin purettaisiin Helsingin raideliikenteen ruuhkaa.

- Miljardilla pitää saada enemmän muutosta ja pitkäaikaisia työpaikkoja aikaiseksi. Investointilistalla ei ollut esimerkiksi yhtään teollisuuden kilpailukykyä parantavaa infrahanketta. Nyt päätettiin rakentaa yhteen kaupunkiin kalliit ja vanhanaikaiset kiskot, kun samalla rahalla voitaisiin saada kaikkiin suurimpiin kaupunkeihin biokaasuun tai sähköön perustuva puhdas joukkoliikenne, suomi Sipilä.

Perussuomalaisten Timo Soini teki epäluottamusehdotuksen, koska hallitus ei hänen mielestään esitä ohjelmassaan riittäviä toimia Suomen kilpailukyvyn parantamiseksi ja talouskasvun vauhdittamiseksi.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki pitää raideinvestointeja tärkeinä, mutta ihmettelee rahoituksen puuttumista.

- Samaan aikaan kehyksissä ollaan leikkaamassa raiteiden ja teiden kunnossapidosta 100 miljoonaa euroa joka vuosi ensi vuodesta eteenpäin. Eli itse asiassa liikennehankkeisiin osoitetut varat ja sitä kautta työllisyys heikkenevät ensi vuonna, eivät lisäänny, Arhinmäki sanoi.

Pääministeri Alexander Stubb sanoi puheessaan eduskunnalle, että hallitus käynnistää asunto- ja infrastruktuurirakentamista koskevan toimenpideohjelman. Hallitus tukee Pisara-rataa ja länsimetron jatkoa ja samalla edistää alueiden asuntotuotantoa.

Valtion osallistumisen edellytyksenä on, että Helsingin seudun kunnat sitoutuvat kaavoituksen vauhdittamiseen ja tonttitarjonnan merkittävään lisäämiseen.

Stubb huomautti, että asuntorakentamisella on suuri merkitys myös työvoiman liikkuvuuden lisäämisessä. Asuminen pääkaupunkiseudulla on niin kallista, että matalapalkkaisen työn vastaanottaminen käy yhä hankalammaksi, hän sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.