Keskustan kenttäväki hehkutti hallitusohjelmaa: "Keskusta oli konkelossa, mutta tänään tilanne on toinen"

Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän medialle avoin yhteiskokous hehkutti puheenjohtaja Juha Sipilää ja muita hallitusohjelmaneuvottelijoita hyvästä tuloksesta. Hallitusohjelmaa pidettiin lähes täydellisenä, sillä keskusta sai kyn­nys­ky­sy­myk­sensä läpi. Kenttäväen mielestä puolueen pitää mennä hallitukseen, sillä vain siellä voidaan vaikuttaa.

Markku Kakriainen Etelä-Savosta kiteytti kenttäväen tuntoja sanomalla, että vaalitappion jälkeen keskusta oli konkelossa ja puoluetta odotti oppositio.

– Tänään tilanne on toinen. Kiitos siitä Sipilälle ja koko neuvotteluryhmälle.

Kakriaisen mukaan ohjelman kanssa voidaan elää, jos tulopuoli toteutuu. Jos tulopuoli pettää, silloin koko hallitus on konkelossa.

Kakriaisen ohella moni muukin epäili, miten hallitus pääsee 75 prosentin työllisyysasteeseen. Lisäksi kritiikkiä ai­heut­ti­vat polt­to­ai­ne­ve­ron korotukset, ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyk­sen hei­ken­tä­mi­nen sekä Ruotsin kielen pakollisuus yo-kirjoituksissa.

"Erinomainen Sipilän päättötyö"

Sauli Martimo Peräpohjolasta suitsutti, että hallitusohjelma on keskustan näköinen ja se on erinomainen Sipilän päättötyö. Hallitus ei ole rajoittamassa puunkäyttöä ja Kemin jätti-investointi voi toteutua.

Pentti Silvennoinen Keski-Pohjanmaalta sanoi, että oppositioon meno olisi ollut katastrofi, sillä vain hallituksessa vaikutetaan.

– Ohjelma ei ole täydellinen, siinä näkyy keskustan kädenjälki todella hyvin.

Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg Päijät-Hämeestä kertoi, ettei hän uskaltanut edes haaveilla näin hienosta lopputuloksesta. Hän kuitenkin kritisoi monen muun tavoin polttoaineveron korotuksia. Ne merkitsevät tulonsiiroja maaseudun ihmisiltä muille.

"En minä ihan näin punaista multaa halunnut"

Il­ma­ri Po­ke­la Kai­nuus­ta oli muita puhujia kriittisempi. Hän muis­tut­ti, et­tä kes­kus­ta on saa­nut tänä ke­vää­nä ”kak­si ker­taa tur­paan niin et­tä tuk­ka läh­tee”, ja on sil­ti me­nos­sa hal­li­tuk­seen.

Po­ke­la sa­noi ol­leen­sa en­nen­kin pu­na­mul­ta­hal­li­tuk­sen kan­nat­ta­ja, mutta letkautti, ettei olisi ihan näin pu­nais­ta mul­taa ha­lun­nut. Hän kehui ohjelmaa, mutta kysyi, miten tavoitteet toteutuvat ja millä menot aiotaan maksaa.

– Meinaatteko pitää sormet ristissä ja toivoa, ettei maailman talous sakkaa.

Kansanedustaja Antti Kurvinen muistutti, että edellinen hallitus teki polvet ruvella töitä, minkä ansiosta hedelmiä voidaan nyt jakaa.

– Kai me itte halutaan olla mukana jakamassa hedelmiä, Kurvinen sanoi.

Ex-kansanedustaja Markku Pakkanen Kymenlaaksosta kehui hallitusohjelmaa, mutta olisi antanut valtiovarainministerinsalkun muille eli olisi tehnyt soinit. Jos talous sakkaa ja menoja on leikattava, valtiovarainministeri saa syyt niskoilleen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .