Keskustan puoluekokous: Pääministeripuolue etsii itselleen uutta suuntaa

Suomen poliittista keskustelua on koko kevään ajan on hallinnut sote- ja maakuntauudistus. Keskustan puoluekokouksessa se ei kuitenkaan ollut kärkiteema, joten Uutissuomalainen poimi Sotkamon puoluekokouskäytävien pääpuheenaiheita.

Sipilän lauantain puheelta odotetaan poikkeuksellisen paljon

Keskusta pyöräili viime eduskuntavaalien alla Suomea kuntoon ja itsensä vaalivoittoon. Moni puoluekokouskävijä totesi perjantaina Vuokatin Katinkullassa, että tunnelma on poikkeuksellisen odottava, koska uusi suunta on nyt haussa. Siksi puheenjohtaja Juha Sipilän lauantain puheeltakin odotetaan poikkeuksellisen paljon.

Suomi kuntoon -projekti on nyt nähty, useampi keskustalainen totesi.

Uuden periaateohjelmansa viikonloppuna hyväksyvän puolueen pitäisi löytää jostain uudet eväät kannatuksen säilyttämiseksi yhä urbaanimmassa Suomessa. Puheenjohtajan odotetaan osoittavan, missä päin eväät ovat.

– Pitää haastaa rohkeasti suurten kaupunkien johtavia puolueita, keskustanuorten puheenjohtaja Suvi Mäkeläinen näkee.

Hän vakuutti, että esimerkiksi yhdenvertaisuus, lähiruoka, kaikista huolen pitäminen ja ilmastonmuutoksen taklaaminen puhuttelevat niin Kuusamossa kuin Tampereellakin asuvia.

Moni asia viittasi perjantaina lähinnä kaupungeista poispäin: puoluekokous Sotkamossa, pesäpallo-ottelu illan ohjelmassa ja Sipilän puheet, että Kainuun maakuntalaulu, Nälkämään laulu, kuvaa syvästi keskustalaista sielunmaisemaa.

Puoluesihteeri- ja varapuheenjohtajakisa on todella tiukka

Puoluekokousväki ei syty mistään niin paljon kuin johtajavalinnoista. Varsinainen jännitys kohdistuu varapuheenjohtaja- ja puoluesihteerikisoihin.

Kolmelle varapuheenjohtajapaikalle on tyrkyllä viisi ehdokasta, joista vahvimmilla vaikuttaa olevan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni. Kaksi muuta istuvaa varapuheenjohtajaa, kansanedustajat Juha Rehula ja Antti Kurvinen sekä kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, kisaavat tiukasti kahdesta jäljelle jäävästä paikasta.

Puoluesihteerikisan ennakoinneissa erityisavustaja Riikka Pirkkalainen kuulostaa olevan monen mielestä täpärästi edellä. Hänestä odotetaan jopa kokoomuksen puoluesihteerinä legendan maineeseen nousseen Taru Tujusen kaltaista organisaattoria ja tarvittaessa puolueen ”poikien” kuriin laittajaa.

Keski-Pohjanmaan toiminnanjohtajaa Jirka Hakalaa taas mainostetaan maakuntien hengennostattajana ja viitataan ex-puoluesihteeri Jarmo Korhosen parhaisiin puoliin.

Paavo Väyrynen ei haastanutkaan Sipilää

Vielä muutama kuukausi sitten Sotkamon puoluekokouksesta oli tulossa kansalaispuolueen perustaneen Paavo Väyrysen viimeinen yritys keskustan johtoon. Ei tullut. Tuon uhan takia Väyrynen oli kuitenkin puoluekokouksessa vahvasti läsnä kymmenissä aloitteissa, joissa vastustetaan tämän puoluejäsenyyttä tai halutaan poistaa häneltä kunniapuheenjohtajuus. Väyrynen teki lopulta pesäeronsa keskustaan itse.

– Hän on tiensä valinnut ja toivotan sille tielle menestystä, Sipilä totesi toimittajille.

Sipilä ilmoitti perjantaina olevansa valmis jatkokaudelle. Entinen perussuomalainen poliisi Vesa Levonen laittaa keskustalaiset silti äänestämään puolueen johtajasta.

Suurin jännitys kisassa lienee se, miten puoluekokous suhtautuu Levosen haluun saada pitää lauantaina kymmenen minuutin puhe kolmen minuutin sijaan tai hyppääkö hän mukaan varapuheenjohtajakisaan. Hän itse odottaa jopa 30 prosentin äänisaalista puheenjohtajavaalissa, muiden arviot vaihtelevat muutamista muutamiin kymmeniin ääniin.

– Kyllä Paavo on asiakysymyksissä lähempänä totuutta kuin Juha, Levonen totesi Uutissuomalaiselle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .