Kestätkö kehnosti kylmää? – Syytä geenejä ja kokoasi

Yksi kestää hytisemättä yli 10 asteen pakkasia, kun taas toisen pitää topata villasukkia jalkaan sisätiloissakin, vaikka lämpötila on hädintuskin miinuksella.

Kylmänsieto riippuu toki pukeutumisesta, mutta onko myös jokaisen yksilöllisellä kehonkoostumuksella merkitystä?

Kyllä on, vastaa tutkimusprofessori Hannu Rintamäki Työterveyslaitokselta. Eroja kylmänsiedossa on niin yksilöiden kuin kokonaisten kansojenkin välillä.

– Geenitutkimus tuo koko ajan uutta tietoa siitä, miksi pohjoiset kansat kestävät kylmää paremmin kuin eteläiset. Sietokyky liittyy lähinnä siihen, että meillä pohjoisessa on parempi kyky varastoida energiaa ja tuottaa lämpöä. Oikein pohjoisissa olosuhteissa, esimerkiksi joiillakin Siperian kansoilla, jopa perusaineenvaihdunta on eteläisiä kansoja parempi.

Yksilötasolla perimmäiset syyt kylmänsietokyvyn vaihteluun liittyvät ihmisen kehon lämmöntuotantoon. Vaikutusta on sillä, kuinka fyysisesti aktiivinen ihminen on ja miten hyvin ääreisverenkierto toimii.

Keho tottuu kylmään

Myös ihmisen rakenne ja ihonalaisen rasvan määrä vaikuttaa. Isokokoiset ihmset siis todennäköisesti kestävät kylmää paremmin. Myös lihaksikkaasta kehosta on apua lämpimänä pysymiseen.

Pitkistä raajoista on sen sijaan matalissa lämpötiloissa vain haittaa.

Naiset saattavat palella miehiä helpommin lähinnä siksi, että naiset ovat usein miehiä pienempiä. Lähtökohtaisesti sukupuolten välillä ei kuitenkaan ole eroja kylmänsietokyvyssä.

Sisätiloissa kylmettymiseen vaikuttavat pienetkin lämpövaihtelut. Tämä johtuu siitä, että sisällä liikutaan yleensä vähemmän. Ulkotiloissa taas ollaan todennäköisemmin liikkeessä, jolloin keho alkaa tuottaa lämpöä.

Monen arkikokemus on, että syksyn ensimmäiset pakkaskelit tuntuvat aina pahemmilta kuin keskitalven pitkätkin kylmät kaudet. Rintamäen mukaan kyse on kehon normaalista sopeutumisesta.

– Ihmisen keho antaa noin viikossa sanotusti periksi ja hyväksyy pienen lämpötilan laskun. Sopetumisen jälkeen kylmyys ei ole enää niin suuri stressi keholle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.