Ketkä käyvät Alkossa kaupungin piikkiin? – Katso lista

Jyväskylän kaupunki on julkistanut tietojärjestelmässään olevat kaikkien toimialojen ja liikelaitosten hankintatiedot eli tavaroiden ja palvelujen ostot aina toimistotarvikkeista viinakaupan ostoksiin asti.

Tiedot on julkistettu niin kutsuttuna avoimena datana kaupungin sivustolla osoitteessa data.jyvaskyla.fi, josta löytyy muutakin aineistoa ja yhteydenottolomake. Myöhemmin avoimessa datassa julkaistaan vuosien 2013 ja 2012 hankintatiedot.

Vuoden 2014 ostoista on tarjolla lähes 200 000 riviä tietoa ja ostojen yhteissumma on 355,7 miljoonaa euroa.

Kaupungin julkaisemat tiedot ovat lähtökohtaisesti julkista tietoa, mutta niitä on tähän saakka päässyt tarkastelemaan yleensä yksittäisinä kyselyinä ja maksullisina tietopyyntöinä. Nettisivulla julkaistut tiedostot ovat nyt helposti laajan kansalaisjoukon saatavilla.

– Kaupunki haluaa olla toiminnassaan mahdollisimman avoin, perustelee julkaisua laskentapäällikkö Vesa Voutilainen.

Koko vuoden tiedot julkistetaan yhdessä tiedostossa jaoteltuna hankintojen laadun mukaan, jolloin tiedot on helposti vertailtavissa.

– Nyt avoimena datana julkaistu aineisto on laaja ja kattava sisältäen myös kaupungin maksukorteilla tehdyt ostot, kertoo Voutilainen.

Ostolaskudatassa on nähtävillä ostovuosi, ostajayksikkö, toimittaja, kirjanpitotili ja veroton ostosumma. Esimerkiksi vuoden 2014 Konsernihallinnon listalta löytyy riviltä 222 toimittajan nimi: Ivalon Alko, tiliryhmä ”Muut toimintakulut” ja ostossumma 75,38 euroa.

Jos kansalainen haluaa lisätietoa, kuka, mitä ja miksi, hän voi lähettää sivuston yhteydessä kerrottuun sähköpostiosoitteeseen (ostolaskut@jkl.fi) tietopyynnön. Jatkokysymykset ohjataan keskitetysti laskentapäällikölle ja talouskeskukseen.

Jokaisen lisätietopyynnön osalta tarkastellaan erikseen tarkempiin tietoihin mahdollisesti liittyvät tietosuojakysymykset, joita saattaa tulla eteen esimerkiksi sosiaali- ja terveyspalvelujen asiakkuuksiin liittyvissä hankinnoissa.

Aakkosellinen järjestys helpottaa seulontaa

Kaupunki laskuttaa lisätiedoista, varsinkin, jos tietopyyntö on laaja ja aiheuttaa tuntien työmäärän. Yksittäisestä tsekkauksesta laskua tuskin lähetetään, arvioi Voutilainen. Kaupunki on myös varautunut mahdolliseen muutaman viikon kyselyruuhkaan.

– Julkaisuajankohta valittiin niin, että tilinpäätökset on saatu valmiiksi ja tällaiseen palveluun löytyy juuri nyt aikaa.

Muutaman viikon kyselyruuhkasta on kokemusta Helsingin kaupungilla, joka on myös julkaissut ostolaskuja ja muuta aineistoa avoimena datana.

Jyväskylän hankintatietoluettelon seulontaa helpottaa toimittajien eli ostopaikkojen aakkosellinen järjestys. Silmätikuksi nostetut Alkon ostostiedot löytyvät siististä nipusta ja pikaisellakin vilkaisulla voi nähdä, että niitä löytyy erityisesti konsernihallinnon listalta erilaisten tilaisuuksien tarjoilujen takia sekä lisäksi muutamia Keski-Suomen Pelastuslaitoksen ja Kulttuuripalvelujen luettelosta.

Yhtään viinakaupan ostosta ei sen sijaan ole tehty Altek Aluetekniikan, Kylän Kattauksen, Tilapalvelun, Kasvun ja oppimisen palvelujen tai Liikuntapalvelujen piikkiin.

Ivalon Alkon ostoksesta tehtyyn tietopyyntöön kaupunki kertoo vastauksena, että oston on tehnyt 4.4. 2014 kansliapäällikkö Heli Leinonkoski.

Osto liittyy kaupungin osoittamaan vieraanvaraisuuteen Ilmasotakoulun yhteistoimintaharjoitukseen osallistuneille sidosryhmille.

Leinonkoski tarkentaa Keskisuomalaiselle, että ostos sisälsi konjakkia ja giniä yhteensä kolme pulloa.

Juttua muokattu: Linkki korjattu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .