Keuruu sanoi ei turvapaikanhakijoille – näin asiasta keskusteltiin

Keuruun valtuustosali täyttyi maanantaina ääriään myöten päättäjien antaessa kaupungin lausunnon turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen perustamisesta kaupunkiin. Äänin 21–14 valtuusto päätti lausua Maahanmuuttovirastolle, ettei keskusta perusteta.

Ennen valtuustoa kokoontunut kaupunginhallitus oli päätynyt samalle kannalle äänin 7–1. Paitsi että valtuustossa oli tavallista enemmän väkeä, oli istunto merkillinen myös sikäli, että paikalla oli useita poliiseja. Kukaan ei muistanut, että vastaavaan olisi Keuruulla aiemmin turvauduttu.

Hallituksen esityksen mukaisesti kansanäänestys vastaanottokeskuksesta päätettiin olla järjestämättä. Keskustelun kaupungin lausunnosta avasi Simo Jämsä (ps.). Hän olisi ollut suopeampi asialle, mikäli Keuruulle tulisi statuksen saaneita kiintiöpakolaisia, ei lähes pelkästään miespuolisia turvapaikanhakijoita.

Kyösti Rahkonen (kd.) ihmetteli keuruulaisten kielteisiä asenteita, vaikka naapurissa Mänttä-Vilppulassa ei ole turvapaikanhakijoiden kanssa ollut ongelmia. Puoluetoveri Onni Haapala sanoi, että mikäli päätös on kielteinen, on se Keuruun kaupungin kautta aikain surkein päätös, josta kuultaa itsekkyys ja ahneus.

Liisa Ruusilan (sit. kok.) mukaan some-keskustelusta on saanut sellaisen käsityksen, että vastaanottokeskus saastuttaisi koko Keuruun ja erityisesti varuskunta-alueen. Hän toivoi, ettei Keuruu leimautuisi Forssan tavoin yhdeksi Suomen muukalaisvihamielisimmäksi kunnaksi.

Kansanäänestysaloitteen alullepanija Joonas Röppänen (ps.) sanoi ajavansa keuruulaisten etua. Hän totesi, ettei hän halua ottaa minkäänlaista riskiä siitä, mitä kulttuurien yhteentörmäys aiheuttaisi. Globaaleja ongelmia ei hänen mukaansa voi ratkaista kuntatasolla.

Kokoomuksen Mervi Korkeala sanoi häpeävänsä, että hän on keuruulainen kaupunginvaltuutettu. Hänestä epäävä päätös olisi lyhytnäköistä omaan napaan tuijottamista. Hän esitti, että keskus perustetaan Keuruulle.

Kotimäki katsoi, ettei Keuruun kantokyky kestä 500 turvapaikanhakijan vastaanottokeskuksen perustamista. Hänen mukaansa paikka olisi kuin ruutitynnyri, jonka sisäisen turvallisuuden takaaminen ei olisi mahdollista.

Heikki Kankimäki (kok.) sanoi, että on aivan sama, mitä keuruulaiset päättäjät asiasta lausuvat, sillä turvapaikanhakijoita tulvii maahan sellaista tahtia, että Keuruullekin vastaanottokeskus joka tapauksessa perustetaan. Hän ennusti, että sellainen toimii kaupungissa kahden kuukauden sisällä, ja ilmoitti kannattavansa Korkealan esitystä.

Keskustan Milla Rautanen (kesk.) paheksui uhkailua, jota keskuksen perustamista puoltaneet ovat osakseen saaneet. Hän sanoi, että hän itse, samoin kuin hänen perheensä ja yrityksensä ovat joutuneet uhkailujen kohteeksi. Saman puolueen Saara Kässi-Jokinen jatkoi, ettei voi olla oikein, että suomalaisessa valtuustosalissa pitää olla poliiseja turvaamassa valtuutetun oikeutta ilmaista oma mielipiteensä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .