Keuruulla elää ainutlaatuinen taimenkanta – Asunnan koskireitti kunnostetaan Keuruulla

Keuruun Asunnan koskireitillä aloitetaan maanantaina 13.8. kunnostustyöt. Töillä pyritään tekemään koskesta parempi paikka kalojen ja rapujen elämiselle ja lisääntymiselle.

Lisäksi alueen maisemaa kohennetaan. Yksi kunnostuksen tärkeimpiä syitä on reitin vaelluskelpoisuuden parantaminen vesieliöille, erityisesti joessa elävälle taimenkannalle.

Käytännössä kunnostuksessa lisätään koskipaikkoihin kivi- ja sora-ainesta. Osa kivistä saadaan koskeen jokiuoman reunojen perkauskivivalleista, mutta lisäkiviä tuodaan myös muualta. Sora saadaan soramontulta. Se on seulottua luonnonsoraa, joka sopii taimenen kutusoraksi.

Lisäksi koskesta poistetaan siltojen alla olevia lautapatoja, mutta Pohjoisjärven alapuolella oleva Kalmakosken pato jää edelleen rajoittamaan kalojen kulkua Keurusselän ja koskireitin koskien välillä. Koskesta poistetaan väliaikaisesti kaivinkoneen tieltä myös uomaan kaatuneita puita, joista osa palautetaan myöhemmin luonnollisiksi suojapaikoiksi eliöille.

Mahdollisuuksien mukaan koskesta poistetaan myös pahimpia liettymiä.

Reitillä elää ainutlaatuinen ja uhanalainen taimenkanta

Asunnan koskireitillä elää laissa rauhoitettu taimen, jonka elinolosuhteet ovat suurin syy koskireitin kunnostukselle. Ihminen on vuosien saatossa perannut ja muuttanut voimakkaasti reitin koskia niin uiton, maankuivatuksen, maanmuokkauksen, liikenteen, mylly- ja vesilaitostoiminnan sekä virkistyskäytön takia, mutta taimenkanta on vielä säilynyt koskessa.

Taimenkantaa on tutkittu Helsingin yliopistossa. Tutkimuksissa on selvinnyt, että kutukanta on pieni ja selvästi muista taimenkannoista poikkeava.

Vesialueen omistaja suosittelee, että uhanalaisia taimenia ei pyydystettäisi edes huvin vuoksi, vaikka tarkoituksena olisikin päästää pyydetyt taimenet takaisin koskeen. Tällainen voi lisätä pienen taimenpopulaation kuolleisuutta.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .