Keuruulla muistettiin keskustakuvan vaikuttajaa – Laila Niemiojan arkkitehtuuria on myös Saarijärvellä ja Jämsässä

Keuruun keskustassa terveyskeskus, Kivikoulu ja yhteiskoulu, useita liikerakennuksia ja omakotitaloja, Karjalaan jääneiden muistomerkki ja kirjailija Olavi Paavolaisen huvila. Saarijärvellä Saarijärven museo, Jämsässä Jokilaakson sairaala, Ähtärissä aluesairaala, Pihlajavedellä ja Koskenpäällä sankarihautojen muistomerkit.

Lukemattomien julkisten rakennusten suunnittelijana tunnetuksi tulleen arkkitehti Laila Niemiojan (1914–2001) muistolaatta paljastettiin maanantaina Keuruun terveyskeskuksessa. Lähinnä funktionalistista tyyliä edustanut, kenties arkkitehti Alvar Aalloltakin vaikutteita saanut Niemioja asui Keuruulla vuodet 1946–56. Sen jälkeen hän muutti perheineen Helsinkiin ja laajensi arkkitehtitoimistonsa Niemioja & Uusitalo Oy:ksi.

– Kunnanjohtaja Toivo Puron ja Lailan symbioottinen yhteistyö näkyy Keuruun keskustakuvassa. Sodan jälkeen hänen päätehtävänsä oli ensin olla perheenäiti – meitä lapsia syntyi kuudessa vuodessa neljä – mutta lasipullomaalauksien, karikatyyripiirrosten ja kuvanveiston kautta hän alkoi keskittyä arkkitehtuuriin, kertoi diplomi-insinööri Ahto T. Niemioja laatan paljastushetkessä.

 

Niemiojat päätyivät Keuruulle lääketeollisuusyhtiö Orion Oy:n tehtaan myötä. Diplomi-insinööri Teuvo Niemioja (1915–74) työskenteli tehtaanjohtajana ja isännöitsijänä.

– Äidille kaikki rakennukset olivat kuin lapsia, jotka piti synnyttää ja jotka tuottivat tuskaakin. Hän halusi suunnitella kulloisellekin tilaajalle parhaiten sopivan talon. Myös koulujen suunnittelu oli vaikeaa, sillä esimerkiksi Kivikoulua suunnitellessaan hän joutui Puron kanssa köydenvetoon tilojen väljyydestä, Ahto T. Niemioja muisteli.

Niemiojan kädenjälki näkyy Keuruun keskustassa muun muassa Sähköntalossa eli nykyisessä eCenterissä ja Keuruun Osuuspankin Kassatalossa. Hän suunnitteli kaksikin taloa myös kunnanjohtajalle; niistä toisen omistaa nyt kunnanhallituksen puheenjohtaja Markku Puro (sd.).

– Kahden Keuruun-talon lisäksi Niemioja suunnitteli meille talon Jämsään, ja Forssassakin saneerasimme kodiksi hänen suunnittelemaansa taloa, Puro kertoi.

Myös kaupunginjohtaja Hannu Mars huomasi oman pihasaunansa olevan Niemiojan käsialaa. Sen erikoisen turvekaton hän tosin paljasti nykyaikaistaneensa.

Muistolaatan suunnitteli Laila Niemiojan sukua edustava Anita Tuhkunen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .