Keuruun keskustan ilme voi muuttua täysin: tori puistoon ja purkukoneet kirkonmäelle

Keuruun keskustan ilme uudistuu melkoisesti, mikäli todennäköisesti vielä tässä kuussa nähtäville tuleva Kippavuoren asemakaavamuutos käy toteen. Suunnitelmissa tori on saamassa nykyistä näkyvämmän paikan ja näyttävämmän roolin, ja kirkonmäelle voisi nousta vaikkapa puukerrostaloja.

– Uusi tapahtuma- ja torialue on suunniteltu historialliselle paikalle, joka on varsinainen vanha kauppapaikka kahden kirkon välissä. Tapahtuma- ja toriaukio avautuu hyvin valtatie 23:lle ja houkuttelee näin poikkeamaan läntisen Keski-Suomen kaupan keskukseen, hahmottelee kaupungin kaavoitusjohtaja Timo Määttä.

Keuruun seurakunnan hakemuksesta tehty kaavamuutos esitellään 14.8. Puurakentamisillassa seurakuntakeskuksessa. Salaisuus ei kuitenkaan enää ole, että tarkoitus on tehdä uusi tori- ja tapahtuma-alue nykytorin kupeessa olevan Maalaisvakan toiselle puolelle ja siirtää siitä leikkikenttä seurakuntakeskuksen ja uuden kirkon väliin.

– Torille tulisi esiintymiskatos ja katsomopenkit kirkon aidan viereen. Maalaisvakalle varataan terassin rakentamismahdollisuus tapahtumapaikan reunaan. Kaikki mahtuu alueelle oikein hyvin!

Määttä muistuttaa, ettei nykyinen tori ole oikeastaan ollenkaan tori, vaan pysäköintialue, ja sellaisena se palvelisi jatkossakin. Sen ja uuden torin edustalle tulisi linja-autopysäkkien katokset.

Seurakunnan omistamien maiden kaavamuutosalue rajautuu pohjoisessa Koulutiehen, idässä Kippavuorentiehen ja Keuruuntiehen, etelässä valtatiehen 23 ja lännessä Museotiehen. Se pitää sisällään keskustan keskeiset rakennukset: uuden kirkon, kotiseutumuseon, seurakuntakeskuksen, kirkkoherranviraston ja asuinrakennuksia.

Kirkkojen seutu ja kotiseutumuseo ovat osa valtakunnallisesti arvokasta rakennettua kulttuuriympäristöä, Vanhaa Keuruuta.

Kaavamuutoksen taustalla ovat seurakunnan aikeet purkaa kirkkoherranvirasto ja sen vieressä oleva rivitalo. Virastotalossa on ilmennyt niin pahoja sisäilmaongelmia, että toiminnot siirretään Kippavuorentie 7:ään Kippa-asuinkerrostalon liiketiloihin.

Seurakunnan tavoite on, että purettavaksi aiottujen kiinteistöjen tilalle voisi nousta asuintaloja. Kaavamuutos onkin mahdollistamassa enintään 4- tai 5-kerroksisten kerrostalojen rakentamisen Kippavuorentien varteen.

Määttä ennakoi kaavaehdotuksen herättävän rutkasti mielipiteitä. Sitä on jo käyty läpi kaupunginhallituksessa ja kirkkoneuvostossa, ja siitä on tarkoitus keskustella myös Puurakentamisillassa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .