Kevät laahaa toista viikkoa myöhässä hyisen maaliskuun jäljiltä

Kuun lopussa lunta oli itärajalla vielä paikoin toista metriä.

Kirpeän kylmän maaliskuun jäljiltä kevät on keskimäärin viikosta kahteen normaalia aikataulua jäljessä, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Maaliskuu oli suuressa osassa maata 2–5 astetta keskimääräistä kylmempi. Edellisen kerran kylmempi maaliskuu koettiin viisi vuotta sitten.

– Tyypillisesti 30 vuoden keskiarvolla kevät on alkanut Lounais-Suomessa ennen 26. maaliskuuta, kertoo päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen.

Tiistaihin mennessä terminen kevät ei ollut vielä alkanut missään päin Suomea. Terminen kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle.

– Pitkän ajan keskiarvolla tässä vaiheessa huhtikuuta kevät on alkanut suunnilleen Keskipohjanmaa–Etelä-Savo-linjalla, Tuovinen sanoo.

Maaliskuun ylin lämpötila oli 8,6 astetta, ja se mitattiin Ahvenanmaan Jomalassa 25. päivänä. Alin lämpötila, -35,7 astetta, kirjattiin Utsjoen Kevojärvellä 7. päivänä.

Sademäärät vaihtelivat suuresti eri puolilla Suomea. Lounais-Suomessa ja Lapissa jäätiin noin puoleen normaalista, kun taas Savossa ja Pohjois-Karjalassa sadetta kertyi normaalia enemmän. Eniten satoi Lieksan Kolilla, yli 55 milliä.

Kunnon kinokset

Maaliskuun lopussa lunta oli lounaisrannikolla vajaat 10 senttiä ja Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa paikoin yli metri. Suuressa osassa Suomea lunta oli kuun lopussa hieman tavanomaista enemmän. Pohjanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella lunta oli harvinaisen paljon, jopa 20–30 senttiä keskimääräistä enemmän.

– Lumensyvyys voidaan lukea paikoitellen harvinaiseksi, joka tarkoittaa kerran kymmenessä vuodessa, Tuovinen sanoo.

Vaikka maaliskuu oli kylmä, oli se myös aurinkoinen. Paistetta saatiin koko maassa tavanomaista enemmän. Eniten aurinkoa rekisteröitiin Utön havaintoasemalla, yhteensä 194 tuntia. Tämä on yli kolmanneksen keskiarvoa enemmän.